SEGRE

REIVINDICACIÓ

Lleida, l'única que té més bombers voluntaris que professionals

El col·lectiu, a mata-degolla amb Interior per falta de mitjans en plena campanya

Foc

FocAGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La regió d’Emergències de Lleida és l’única de Catalunya que compta amb més bombers voluntaris que funcionaris, concretament més del doble, 592 davant de 268, segons les dades facilitades pel departament d’Interior. El col·lectiu torna a estar a mata-degolla amb la Generalitat per falta de mitjans en plena campanya d’incendis.

Lleida és l’única regió d’Emergències de Catalunya que compta amb més bombers voluntaris que funcionaris, concretament, amb el doble d’efectius (268 funcionaris per 592 voluntaris) i el triple de parcs (vuit per 23). A la resta, la proporció és inversa i, per exemple, a les Terres de l’Ebre és de 153 funcionaris per 86 voluntaris.

El principal motiu d’aquesta situació a les comarques lleidatanes ve de les característiques territorials i demogràfiques de la província, amb un ampli territori i dispersió de la població. Un model mixt que ha funcionat en les últimes dècades, però que en els últims anys ha provocat diverses topades entre Interior i el col·lectiu per falta de mitjans i que ara, enmig de la campanya forestal d’estiu, s’ha tornat a fer palès amb l’ultimàtum dels voluntaris del Pont de Suert, que han anunciat el tancament del parc demà (l’únic de la comarca).

Els veïns d’aquesta localitat pallaresa tallaran demà l’N-230 per sortir en la seua defensa. A aquest cas s’han de sumar les reivindicacions d’altres parcs, com per exemple els de Seròs i Agramunt. El president de l’Associació de Bombers Voluntaris, Josep Maria Alcalà, va afirmar aquest dimecres que “estem desil·lusionats, suplim llocs estructurals que no ens tocaria”.

Una situació que encara és més greu “perquè, dels 592 voluntaris de Lleida, som uns quatre-cents a la secció activa”, explica Alcalà. El col·lectiu es queixa de la falta de personal i també de mitjans. Per la seua banda, els voluntaris del parc del Pont de Suert van recordar aquest dimecres que “en les converses amb Interior no s’ha parlat d’una cobertura real i efectiva davant d’una emergència a la nostra comarca les vint-i-quatre hores al dia i els tres-cents seixanta-cinc dies de l’any”.

Davant del possible tancament del parc, es mostren “oberts” a buscar una solució d’acord amb “el nostre sacrifici de trenta-quatre anys”.

radiografia de la si tuació actual a la regió d’emergències de lleida

Les dades

592 bombers voluntaris. Lleida compta amb 592 bombers voluntaris, segons Interior. Tanmateix, molts d’aquests no estan actius.

23 parcs de voluntaris. La regió d’Emergències de Lleida, sense comptar la Val d’Aran ni el Solsonès (Central), compta amb 23 parcs de voluntaris.

8 parcs de funcionaris. Vuit parcs són de bombers funcionaris. També compten amb el reforç de bombers voluntaris (mixtos).

350 nous voluntaris. Està en marxa una convocatòria de 350 voluntaris, dels quals uns 120 són per a parcs de Lleida.

Regió d’Emergències de Lleida. Les característiques territorials de la província de Lleida provoquen que grans àrees estiguin només cobertes amb parcs de bombers voluntaris. 

Incendi de 6,8 hectàrees per una recol·lectora a la Baronia de Rialb Una recol·lectora va causar aquest dimecres un incendi que va calcinar 6,8 hectàrees al terme municipal de la Baronia de Rialb, segons van informar els Agents Rurals. Els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís del foc a les 13.43 hores al nucli de Polig i fins al lloc van desplaçar una dotzena de dotacions terrestres i sis d’aèries. Els equips d’extinció van aconseguir donar el foc per estabilitzat a les 16.18 hores i per controlat a les 17.40 hores. Les flames van calcinar camps de cereal i una arbreda. D’altra banda, els Bombers també van treballar en l’incendi d’un paller a la zona de la Granja Pintor, a Coll de Nargó. El foc es va declarar a les 12.30 hores i en la seua extinció van treballar un total de cinc dotacions terrestres. Finalment, diverses dotacions també van anar a extingir un foc de bales de palla declarat a Cervera. Van rebre l’avís cap a les 19.00 hores.

tracking