SEGRE

SALUT EPIDEMIOLOGIA

Detectat un brot de sarna amb quatre afectats en un institut de la Seu d'Urgell

Es tracta de tres alumnes del centre La Valira i una monitora del menjador escolar

Imatge de l’institut La Valira de la Seu d’Urgell, on s’ha detectat el brot de sarna.

Imatge de l’institut La Valira de la Seu d’Urgell, on s’ha detectat el brot de sarna.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El servei de Vigilància Epidemiològica de Lleida va confirmar ahir l’aparició de quatre casos de sarna a l’institut La Valira de la Seu, que seria el primer brot detectat aquest any a Lleida. Tots els afectats ja reben tractament i Salut tracta també una quinzena de familiars com a mesura de prevenció.

Tres alumnes i una monitora de l’institut La Valira de la Seu d’Urgell han estat diagnosticats aquesta setmana de sarna en el que ja és el vintè brot d’aquesta infecció a Catalunya en el que va d’any. La infecció, també anomenada escabiosi, és contagiosa i es propaga a través de la pell i la roba. El Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i el Pirineu va confirmar ahir que es tracta d’un brot (dos casos relacionats en temps i espai ja ho són), que seria el primer que s’ha detectat aquest any a Lleida i que el problema es troba “en via de control”.

Les conselleries de Salut i d’Ensenyament han activat els protocols de tractament i de prevenció. Fonts oficials van explicar ahir que els quatre casos es van diagnosticar entre dimarts i dijous i al tancament d’aquesta edició no s’havia detectat cap afectat més. Els alumnes cursen segon i tercer d’ESO i la monitora és del servei de menjador. Ja estan tots en tractament mèdic, que és “senzill i ràpid” i s’hi han de sotmetre els nuclis familiars de cada afectat per precaució. A més dels quatre casos diagnosticats, Salut tracta també una quinzena de familiars com a mètode preventiu. El tractament consisteix en l’aplicació de permetrina al 5%, una crema que s’aplica per tot el cos a la nit perquè pugui fer efecte durant un mínim de vuit hores i que al matí es retira.

El centre assegura que és pitjor “el problema dels polls, que es propaga amb més facilitat”

Es diagnostiquen entre un i dos casos de sarna a la Seu cada any, així que no seria excepcional

Pediatria dels Pirineus va llançar al web un missatge de tranquil·litat i va informar que la via de contagi és “per contacte directe pell amb pell” i “a través de la roba (llençols i tovalloles)” i que el període d’incubació és d’un a tres setmanes després del contacte, encara que de vegades pot arribar fins a sis. Fonts sanitàries van apuntar que el contagi “és més habitual en guarderies o centres residencials, on hi ha més contacte íntim entre les persones que en un centre educatiu d’adolescents, on el contacte és menor i el risc és molt baix”. El cap de Pediatria de l’Hospital de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, assistirà al consell escolar extraordinari dilluns que ve per donar més informació a les famílies.

Els afectats han d’estar-se les primeres vint-i-quatre hores en aïllament i és important tornar a portar a terme una segona aplicació del tractament al cap d’una setmana, ja que amb la primera aplicació s’elimina el paràsit, però no els ous que aquest diposita pel cos. Als pacients se’ls recepten també antihistamínic per tal de reduir la picor que provoca les lesions a la pell, concentrades sobretot les mans, canells, glutis i zona genital. El paràsit està viu a la roba durant un període d’entre vint-i-quatre i trenta-sis hores, per la qual cosa és imprescindible canviar tota la roba que s’ha utilitzat almenys quaranta-vuit hores abans i rentar-la amb aigua calenta a 60 graus.

tracking