SEGRE

PATRIMONI RESTAURACIÓ

Una colònia de milers d'abelles paralitza la reforma del santuari de Sant Ramon

La detecció de més de 50.000 abelles a l’interior del mur de la façana del santuari de Sant Ramon ha paralitzat les obres de recuperació del pòrtic barroc i ha obligat a prendre mesures com l’expulsió de la colònia d’insectes atraient-los a través d’una abella reina. Els experts calculen que en 45 dies estaran evacuades.

La caixa al costat de la rosassa, amb una abella reina a l’interior.

La caixa al costat de la rosassa, amb una abella reina a l’interior.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una colònia de més de 50.000 abelles ha obligat a paralitzar els treballs de restauració del pòrtic del santuari de Sant Ramon, conegut com l’Escorial de la Segarra. Des de l’inici de la intervenció, els principals esculls coneguts havien estat fins ara la pedra sorrenca que es desfà i la pluja persistent dels últims mesos, que han dificultat les tasques dels tècnics.

A aquests problemes, es va afegir la setmana passada tot un exèrcit de milers d’abelles situades a l’interior de les amples parets del temple, al costat de la rosassa d’entrada al santuari. El resultat és que ningú s’atreveix a treballar en aquesta fase del gran portal. Els operaris estudiaven ahir com instal·lar una nova malla protectora a la part més alta del pòrtic d’entrada. Es tracta d’un mur de més d’un metre d’ample sense accés per la part exterior.

La intervenció havia de finalitzar al maig però la plaga d’insectes ha retardat els terminis

Amb els anys, les abelles han anat foradant, cavant i dissenyant la seua estada en interminables galeries interiors amb una única sortida a la façana exterior del temple. “No es poden eliminar, estan protegides”, comentava dissabte un operari mentre un apicultor instal·lava una gran caixa blanca a l’orifici d’entrada de les abelles.

Es tracta d’una caixa amb una abella reina en el seu interior que les atreu. Això facilita la sortida de les abelles i impedeix que tornin a introduir-se a l’interior del mur. Durant quaranta-cinc dies es pretén que les abelles vagin sortint i buscant una nova casa per establir-se. Posteriorment, es retirarà la caixa i se segellarà l’accés a l’interior de la paret.

Quant a la resta de patologies de la façana de Sant Ramon, Albert Gaset, responsable de l’actuació, va assenyalar que en bona mesura van ser causades per una actuació duta a terme el 1985. De fet, en els últims anys han tingut lloc diversos despreniments i el pòrtic corria el perill de desplomar-se.

Una caixa a la façana que atreu les abelles i les obliga a marxar

Una caixa blanca instal· lada a la façana de l’església dissabte passat haurà de servir per expulsar les abelles de l’interior de l’edifici sense ocasionar-los cap mal, ja que estan protegides per la normativa que impedeix matar o pertorbar els animals silvestres. Al seu interior hi ha una abella reina que atreu els milers d’exemplars del temple. Poden arribar fins a aquesta a través d’un orifici d’entrada que, una vegada a la caixa, no els permet tornar a sortir; només poden fer-ho per una altra obertura que dóna a l’exterior. La caixa hi serà 45 dies i s’espera que en aquest termini totes o gairebé totes les abelles se n’hagin anat.

Pedra sorrenca i excrement de colom amenaçaven la façana

Fa dos anys es va portar a terme una actuació d’emergència a la façana del temple consistent en la neteja de la capa biològica de l’empedrat i es van fixar els elements amb perill de despreniments. Llavors es va deixar el conjunt escultòric tapat de forma provisional amb una malla de contenció per evitar un deteriorament més gran. Aquest és degut, d’una banda, al tipus de pedra sorrenca que el conforma, que es desfà, i de l’altra, als excrements dels coloms. Els treballs ara consistiran en la consolidació i recuperació de l’empedrat sorrenc i la instal ·lació de plaques de zinc per evacuar l’aigua. Permetrà deixar de nou al descobert el pòrtic.

Intervenció destinada a recuperar el pòrtic del temple Els responsables del projecte fa dos mesos que estan restaurant el pòrtic d’entrada al santuari de Sant Ramon, d’estil barroc català. Els treballs consisteixen en la recuperació de la totalitat de la façana i les seues escultures i ornamentacions, especialment quatre columnes salomòniques. L’operació de restauració està dirigida pel Centre de Restauració de Béns Mobles i estava previst que finalitzés al maig però s’ha vist retardada per la pluja i, ara, per les abelles. Les obres arriben després d’una primera actuació d’emergència fa dos anys, que va consistir a netejar la floridura.

tracking