SEGRE

MUNICIPIS OBRES

La parròquia de Juneda evita pagar obres invocant el concordat amb la Santa Seu

Contribucions especials que va demanar l’ajuntament per urbanitzar la plaça de l’Església i l’entorn || El consistori va acceptar un recurs i la va eximir d’abonar 11.000 euros, que sortiran de les arques locals

L’església de la Transfiguració del Senyor de Juneda.

L’església de la Transfiguració del Senyor de Juneda.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La parròquia de la Transfiguració del Senyor de Juneda evitarà pagar per les obres d’urbanització que l’ajuntament porta a terme a la plaça de l’Església i els carrers de l’entorn. El consistori havia requerit a l’entitat més 11.000 euros, una quarta part dels més de 40.000 que va imposar als veïns de la zona en concepte de contribucions especials a finals de l’any passat. Tanmateix, va fer marxa enrere mesos després i la va eximir de qualsevol pagament per aquests treballs, després que la parròquia presentés un recurs que invocava el Concordat de l’any 1979 entre l’Estat i la Santa Seu.

Aquest acord entre Espanya i el Vaticà és conegut pel fet d’eximir l’Església del pagament de l’IBI pels immobles. No obstant, també estableix de forma explícita que temples i altres edificis de parròquies i bisbats estan exempts de contribucions especials per a obres. Després d’examinar el recurs de la parròquia de Juneda, el consistori la va excloure del pagament de contribucions al ple de l’abril passat, amb els vots a favor del govern de PDeCAT i l’abstenció de la resta de grups. En aquesta sessió, el govern local va avançar a la resta d’edils que els més d’11.000 euros que no pagarà la parròquia sortiran de les arques municipals, i que no apujaran les contribucions a la resta de veïns afectats per les obres, segons van explicar assistents al ple. Aquest diari va intentar obtenir sense èxit ahir la versió de l’alcalde, Antoni Villas.

Les obres de l’ajuntament a l’entorn de l’església formen part del projecte d’urbanització de la Vila Closa de Juneda i compten amb un pressupost de més de 400.000 euros. D’aquesta suma, el 75 per cent correspon a ajuts del Pla de Barris i la resta, una mica més de cent mil, es reparteix entre l’ajuntament i els veïns propietaris d’immobles a la zona, a través de contribucions especials.

Beneficis fiscals a l’Església, motiu recurrent de polèmica Els beneficis fiscals que l’Església rep gràcies al concordat entre Espanya i la Santa Seu han estat un motiu de polèmica recurrent durant les últimes dècades, especialment per l’exempció de pagar l’IBI. Es tracta d’un debat que s’ha revifat aquestes últimes setmanes amb el canvi de Govern i l’arribada a la presidència del socialista Pedro Sánchez. El nou Executiu espanyol, tanmateix, no ha manifestat per ara intenció de modificar l’acord del 1979 amb el Vaticà. Al marge d’aquestes exempcions tributàries, a les comarques lleidatanes també hi ha hagut polèmica durant els últims anys arran del deteriorament d’esglésies i l’escassetat d’inversions en el manteniment per part de les respectives diòcesis. Unes crítiques que es van accentuar després de l’ensorrament del campanar de Rosselló i del tancament puntual de temples com els d’Almenar i la Granja d’Escarp a causa de risc de despreniments.

L’església de la Transfiguració del Senyor de Juneda.

L’església de la Transfiguració del Senyor de Juneda.ITMAR FABREGAT

tracking