SEGRE

ADMINISTRACIÓ LOCAL

INTERACTIU. Quant cobren els alcaldes de Catalunya?

Segons dades publicades pel ministeri de Política Territorial || N’hi ha 42 que no tenen ingressos per ser primers edils

Mapa interactiu amb el sous dels alcaldes de Catalunya

Mapa interactiu amb el sous dels alcaldes de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els sous dels alcaldes de Lleida van dels 120 a un màxim de 70.000 euros a l’any, segons les dades fetes públiques ahir pel ministeri de Política Territorial que, tanmateix, només inclou 182 dels 231 municipis de Lleida i no reflecteix els de capitals de comarca com Mollerussa o Balaguer. Alguns edils van matisar aquestes xifres. A més, segons el Govern central hi ha 42 alcaldes que no cobren res pels seus càrrecs.

El paer en cap de Lleida va percebre l’any passat 70.092 euros i el segueixen el de Guissona amb 45.450 i el de Cervera amb 45.000. En aquest sentit, alguns alcaldes que encapçalen aquesta llista com el de la Vall de Boí, Joan Perelada, i el d’Artesa de Segre, Domènec Sabanés, van matisar aquestes dades. Perelada compta amb una dedicació parcial a l’ajuntament i ahir va assegurar que ell no va percebre 41.798 euros, com assenyala el ministeri, sinó que van ser 20.000 bruts. Un cas semblant és el de Sabanés, que segons les dades del ministeri va cobrar 41.052 euros, encara que va assegurar que al mes va ingressar 2.100 euros nets. Així mateix, va afirmar que es va jubilar a finals del 2017 i que ara només cobra per assistència a plens i a comissions, per la qual cosa percep uns 300 euros cada mes. A la cua se situen els primersedils de Rialp amb 120 euros, Penelles i Sarroca de Bellera amb 180. S’ha d’assenyalar que els dos primers compten amb càrrecs a la Diputació. Per la seua part, l’alcalde de Fraga, Miguel Luis Lapeña, va ser el que més diners va ingressar d’Osca l’any passat (40.519 euros).

D’altra banda, l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, és la que més diners va rebre de tot Espanya el 2017 (102.009 euros). A tot l’estat hi ha 2.550 primers edils que no reben ingressos pels seus càrrecs. Val a destacar que tanquen la llista l’alcalde d’Alicún de Ortega, amb 9,8 euros, i el de Matilla de Arzón (amb només 6 euros).

LES CLAUS

  • Menys de 1.000 euros. A Alcoletge, Almatret , Bellcaire, Cubells, Massoteres, Montoliu de Lleida, Penelles, Rialp, Sarroca de Bellera i Vallfogona, els seus alcaldes cobren menys de 1.000 euros. 
  • Entre 1.000 i 10.000 euros. Gran part dels primers edils de Lleida cobren entre 1.000 i 10.000 euros, com és el cas dels Alamús, Biosca i Conca de Dalt. 
  • Més de 10.000 euros. Els d’Albatàrrec, Vilaller, la Torre de Capdella o Golmés reben més de 10.000 euros.

MAPA INTERACTIU*

* Aquest mapa inclou dades del Ministeri de Política Territorial i es basa en les percepcions dels càrrecs electes de les corporacions locals. 

** Més informació de com s'ha elaborat aquesta informació

** Més informació sobre la relació de percepcions dels membre electes de les corporacions municipals.

Alcaldes que no han comunicat que no percebeixen retribuició: Aitona, Alàs, Albagés, Albi, Aspa, Avellanes i Santa Linya, Baix Pallars, Barbens, Bòrdes, Canejan, Clariana de Cardener, Espot, Estamariu, Fondarella, Gósol, Guingueta d'Àneu, Guixers, Josa i Tuixén, Juneda, Lladurs, Llardecans, Llimiana, Maldà, Mollerussa, Molsosa, Montellà i Martinet, Montgai, Puiggròs, Riu de Cerdanya, Salàs de Pallars, Seròs, La Seu d'Urgell, Soleràs, Solsona, Sudanell, Térmens, Torrebesses, Torrefarrera, Torrelameu, Torre-serona, Vilanova de la Barca i Vilanova de l'Aguda 

La Generalitat atorga ajuts als edils de pobles petits La Generalitat de Catalunya va establir durant el Govern tripartit el que es coneix com el sou de l’alcalde, uns ajuts per retribuir càrrecs electes de poblacions de fins a dos mil veïns. Els consistoris poden sol·licitar-la per retribuir regidors i han de pagar la seguretat social dels càrrecs que reben salari. En pobles de fins a 500 habitants, la llei espanyola fixa que els alcaldes només poden cobrar per una dedicació parcial de fins al 75%. Aquest any la Generalitat va atorgar els ajuts a 147 alcaldes de Lleida i els va negar a 6 més. En aquesta ocasió oscil·laran entre 3.099 i 17.505 euros, en funció dels habitants i el grau de dedicació.

tracking