SEGRE

AGRICULTURA FAUNA SALVATGE

Agricultura autoritza caçar conills en 59 vedats de sis comarques per reduir danys al camp

La població d’aquesta espècie ha disminuït un 37% després del pla pilot al Segrià || Els Agents Rurals incorporen un segon vehicle que permetrà que les batudes s’allarguin durant tot l’any

Imatge d’arxiu de les gàbies que es van instal·lar a l’aeroport d’Alguaire per capturar conills.

Imatge d’arxiu de les gàbies que es van instal·lar a l’aeroport d’Alguaire per capturar conills.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Agricultura declararà l’emergència cinegètica pels danys en l’agricultura del conill en 59 vedats de les sis comarques del pla després de la prova pilot que es va posar en marxa a començaments d’aquest any al Segrià. Així els va anunciar ahir el director dels serveis territorials d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, que va assegurar que la població d’aquesta espècie s’ha reduït. En aquest sentit, s’ha passat dels 138 exemplars per quilòmetre quadrat de fa just un any a 86, una xifra que suposa una disminució del 37% al Segrià, mentre que al Pla d’Urgell (on, segons fonts de la conselleria, s’han dut a terme batudes autoritzades per casos concrets de danys d’aquesta espècie) s’ha reduït un 30%.

No obstant, la densitat de conills continua superant els cinquanta exemplars per quilòmetre quadrat que marca la legislació per declarar l’emergència, per la qual cosa De Noguera es va mostrar “moderadament satisfet” pels resultats.

Els agricultors rebran formació per saber com actuar davant dels danys d’aquesta espècie als cultius

Així mateix, va apuntar que s’haurà de “continuar treballant i insistint per aconseguir reduir la densitat de la població de conills a les comarques del pla”. En total, ara s’actuarà en 59 vedats de caça del Segrià, Garrigues, Pla d’Urgell, Urgell, Segarra i Noguera, cosa que representa una superfície total de 98.600 hectàrees.

Entre les mesures que s’aplicaran es troba la prohibició de repoblar conills i de caçar guineus, malgrat que aquesta espècie no abunda al pla de Lleida. També preveuen continuar amb les batudes de caça nocturnes dels Agents Rurals i han adquirit un segon vehicle, que els permetrà “fer el doble de feina i que puguin sortir també tot l’any i durant els períodes de caça”.

Aquestes actuacions es van aprovar ahir per unanimitat a la tercera reunió de seguiment del pla pilot de prevenció i mitigació dels danys del conill a l’agricultura en el Segrià, en la qual també es va acordar dur a terme trobades de formació per als pagesos per informar-los sobre com actuar davant d’aquesta problemàtica, una proposta que De Noguera va afirmar que va sorgir dels sindicator agraris. A més, la conselleria també “cartografiarà les zones de Lleida amb més exemplars d’aquesta espècie per informar els ens locals, Agents Rurals i caçadors i que quan s’hagin d’organitzar batudes es vagi a aquestes àrees”. Aquest cens estarà llest abans del mes de març de l’any que ve i si és necessari es convocarà el Consell Territorial de Caça de Lleida per valorar la situació i estudiar les mesures que s’han d’aplicar.

Aquesta activitat es porta a terme des de fa tres anys i el 2018 es van capturar fins a 250 exemplars a l’aeroport.

tracking