SEGRE

Goiat devora un poltre i activen el protocol per foragitar-lo

Es tracta del primer atac de l’ós a Aran després de la hibernació

El poltre atacat per l'ós Goiat la matinada de diumenge a Arres, a la Val d'Aran.

Goiat devora un poltre i activen el protocol per foragitar-loConselh Generau d'Aran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ós Goiat va atacar la matinada d’aquest diumenge a un poltre de pocs dies en el municipi d'Arres, segons ha informat aquest dilluns el Conselh Generau d'Aran. Es tracta del primer atac a bestiar que el polèmic ós realitza després del seu període d’hibernació a la zona de Margalida (Bossòst) i Aran ha activat el protocol per foragitar-lo. La mesura s’emmarca en la segona fase de l’acord d’Intervenció amb óssos al Pirineu, aprovat per totes les administracions pirinenques (Generalitat de Catalunya, Conselh Generau d’Aran, Governs d’Aragó i Navarra) i el Ministeri per a la Transició Ecològica, segons el qual cal realitzar diverses intervencions de condicionament amb l’exemplar per provar de canviar els seus hàbits. Aquestes actuacions consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen l’ús de pirotècnia, bales de foguejament o bales de cautxú, entre d'altres, que cal aplicar quan l’animal està realitzant la conducta inadequada.

Fins ara ja s’han dut a terme algunes de les accions del protocol, com l’ús de repel·lent a la carronya per dissuadir Goiat. Així mateix, la intensitat dels seus atacs va portar la Generalitat a reconèixer que té un “comportament depredador anòmal”.

Aquest exemplar va ser el responsable d’uns 40 atacs l’any passat, tant a territori català com a francès (on va passar uns tres mesos). Va ser a la seua tornada a mitjans del novembre passat quan es va posar en marxa el protocol per canviar la bateria del seu GPS (que estava sota mínims), que permet que aquest plantígrad estigui sempre localitzat.

tracking