SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Goiat mata una ovella i un corder en el seu segon atac d'aquest any

Dimarts passat a Bausen, després de devorar un poltre a Arres fa una setmana || El Conselh posa en marxa el protocol per modificar la seua conducta

Imatge de l’ovella morta a Bausen per l’atac de l’ós Goiat.

Imatge de l’ovella morta a Bausen per l’atac de l’ós Goiat.C.G.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ós Goiat va atacar la matinada de dimarts a dimecres una ovella i un corder d’un mes a Bausen. Els agents de Medi Ambient del Conselh Generau van atribuir aquesta predació al polèmic plantígrad, perquè a través del seguiment per GPS que es fa d’aquest exemplar es va detectar la seua presència a la zona aproximadament a les 03.00 hores. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va explicar ahir que la nit de dimecres a dijous es va intentar aplicar les mesures que marca el protocol d’actuació contra aquest exemplar per modificar la seua conducta i foragitar-lo, encara que Goiat no va tornar al lloc de l’atac. Barrera va apuntar que preveien tornar a intentar-ho durant la nit d’ahir. Així mateix, els dos animals que va atacar no estaven protegits amb mesures dissuasives per evitar les predacions, segons van informar des del Conselh Generau.

Aquest és el segon atac d’aquest plantígrad després del que es va registrar fa poc més d’una setmana a Arres, on Goiat va matar un poltre d’uns deu dies de vida. L’atac es va produir a uns tres-cents metres del nucli d’Arres i, com a conseqüència, la Generalitat i el Conselh Generau van activar la segona fase del protocol d’intervenció, que preveu actuacions per intentar modificar el comportament. Aquestes mesures passen per l’ús de pirotècnia, bales de foguejament o de cautxú, que s’hauran d’utilitzar quan l’animal estigui actuant de manera inadequada.

Els dos animals morts no estaven protegits amb mesures dissuasives per evitar predacions

Per poder passar a la tercera fase d’aquest protocol, l’expulsió de Goiat del Pirineu, s’han d’efectuar almenys tres intervencions exitoses de dissuasió en un període de dos setmanes per intentar canviar la seua conducta. El protocol el van aprovar la Generalitat, el Conselh i els governs espanyol, navarrès i aragonès. D’altra banda, s’han desplegat cinc gàbies a Aran i el Sobirà per capturar óssos i col·locar-los un GPS (vegeu SEGRE del dia 17).

Conveni d’ecologistes per treballar en defensa de l’ós La Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) i la Fundación Oso Pardo (FOP) han firmat un conveni per treballar de manera conjunta i permanent a favor de la conservació de l’ós del Pirineu. L’acord preveu el desenvolupament de projectes i activitats, en què s’inclouen la investigació, la comunicació o l’educació ambiental. Aquesta iniciativa, segons van explicar les entitats, respon a la necessitat d’abordar els reptes de conservació que planteja l’espècie al Pirineu. Entre els objectius del conveni figura el “foment de la imatge positiva de l’ós” per “afavorir canvi d’actitud cap a l’espècie entre la població local i a la societat en general”. Així mateix, DEPANA i la FOP van assegurar que consideren “essencial impulsar el diàleg i el consens amb els agents locals, econòmics i socials per millorar l’acceptació social de l’ós i prevenir els conflictes”.

tracking