SEGRE

PATRIMONI ACTES VANDÀLICS

Pintades ultres al monestir de les Franqueses de Balaguer

Els Mossos les investiguen i els tècnics estudien avui els danys al monument

Una de les pintades a la façana del monestir de les Franqueses declarat monument nacional.

Una de les pintades a la façana del monestir de les Franqueses declarat monument nacional.A.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de desaprensius va atacar ahir el monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en el qual van pintar lemes en contra dels llaços grocs de la plaça Mercadal i alguns més a favor de Franco, a banda d’esvàstiques.

L’edifici romànic de l’orde del Cister data del 1186 i en els últims anys ha estat objecte d’algunes actuacions de conservació i millora, segons van informar fonts del consistori. Les pintades les va descobrir a primera hora del matí la persona responsable del monument. L’alcalde, Jordi Ignasi Vidal (ERC), va indicar que, una vegada comprovada l’afectació, es va informar dels fets els grups polítics del consistori, que van participar en l’acte de rebuig i defensa de la cultura i contra la intolerància que va tenir lloc a les 12 (vegeu el desglossament). Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació i, per la seua part, la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, va indicar que l’afectació és important i el procés per treure la pintura serà difícil, ja que es tracta de pedra sorrenca que es desfà fàcilment. Els fets també s’han denunciat a la conselleria de Cultura i els tècnics comprovaran avui els desperfectes per procedir a la restauració.

Acte en contra de la intolerància el dia de l’Aplec

Els grups municipals van participar en l’acte en contra de la intolerància després que es descobrissin les pintades just el dia en què se celebrava l’Aplec anual de les Franqueses, que s’estrenava amb un cicle d’espectacles a l’aire lliure, en aquesta ocasió Assolellats. La jornada va transcórrer amb normalitat.

Una de les pintades a la façana del monestir de les Franqueses declarat monument nacional.

Una de les pintades a la façana del monestir de les Franqueses declarat monument nacional.A.B.

tracking