SEGRE

MEDI AMBIENT INSTAL·LACIONS

Gairebé 350 persones, moltes veïns del Segrià, protesten contra l'abocador de Riba-roja

El projecte afecta els municipis lleidatans de Maials, Llardecans, la Granja d’Escarp i Almatret

Manifestants contra el projecte de l’abocador van marxar ahir des de Riba-roja d’Ebre.

Manifestants contra el projecte de l’abocador van marxar ahir des de Riba-roja d’Ebre.MAR ROVIRA/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 350 persones, entre elles veïns del Segrià, es van manifestar ahir per rebutjar el projecte del dipòsit de residus industrials no perillosos que s’està construint a Riba-roja d’Ebre, a la Ribera d’Ebre, des de fa uns mesos i que afecta els municipis lleidatans de Maials, Llardecans, la Granja d’Escarp i Almatret.

Les plataformes Ribera Digna i Almatret Net, conjuntament amb alcaldes i veïns del territori i Unió de Pagesos, es van concentrar a Móra la Nova i van marxar fins al consell comarcal de Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre, per demostrar la cohesió i l’oposició del territori. Durant la manifestació es van cridar consignes contràries a la instal·lació de l’abocador acompanyades de lemes com “Prou agressions al territori” o “Més pagesia, menys porqueria”.

El portaveu de la Plataforma Ribera Digna, Àlex de la Guia, va recordar que els alcaldes de la zona preparen un recurs contenciós administratiu contra la llicència d’obres de les instal·lacions i que la Generalitat està revisant les llicències ambientals. “Ens toca mobilitzar-nos per demostrar a les empreses i a l’alcalde de Riba-roja d’Ebre l’oposició del territori”, va defensar.

Per la seua part, l’alcalde de la Torre de l’Espanyol i portaveu dels alcaldes que s’oposen al projecte, Joan Juncà, va subratllar que no estan en contra de la reindustrialització de la comarca, però va assenyalar que volen un altre tipus de model. “Un abocador no és una indústria, com s’està venent”, va argumentar.

D’altra banda, la presidenta del consell comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va afirmar que el dipòsit de residus és “un atemptat més” contra el territori. “El desenvolupament de la comarca no passa per tenir més porqueria, que no ve ni tan sols de Catalunya. Els abocadors són negocis per a uns quants, però no desenvolupen els pobles”, va denunciar.

Aquesta infraestructura ha dividit la comarca. Tindrà capacitat per processar 250.000 tones de residus industrials cada any. Així, el govern i la posició de Riba-roja defensen el projecte perquè crearà 44 llocs de treball mentre que els seus detractors aposten per un model basat en el turisme rural de caràcter familiar i la indústria agroalimentària.

Un centenar de veïns defensen el dipòsit contra la despoblació Mentre més de 300 persones marxaven per protestar contra l’obertura del dipòsit de residus, un altre centenar de veïns de Riba-roja d’Ebre es van concentrar a les portes de l’ajuntament per llegir un manifest en el qual demanaven que s’escolti la seua opinió. Els veïns són partidaris del projecte perquè apunten que revertirà la despoblació que pateix el municipi. Segons l’alcalde, Antonio Suárez, viuen en un poble on ara mateix hi ha dos jubilats per cada persona que es troba en situació activa i on no es preveu cap naixement de moment. Per la seua part, la plataforma Riba-roja Decideix va remarcar que els residus que s’emmagatzemaran a l’abocador no són perillosos i va acusar el Govern de “vetar-los” després d’anul·lar diverses reunions.

Manifestants contra el projecte de l’abocador van marxar ahir des de Riba-roja d’Ebre.

Manifestants contra el projecte de l’abocador van marxar ahir des de Riba-roja d’Ebre.MAR ROVIRA/ACN

tracking