SEGRE

INFRAESTRUCTURES PROJECTESAEROPORT DE LA SEU D?URGELLN-240

Indignació davant de l'anunci del retard en el GPS de la Seu i possibles traves a l'N-240

L’Alt Urgell considera que és una mostra de “falta d’interès i voluntat” perquè l’aeroport “funcioni al 100%” || Les Garrigues critica la demora en el desdoblament anunciat pel govern del PP

El ministre Ábalos saluda el conseller de Territori, Damià Calvet, divendres a la Seu d’Urgell.

El ministre Ábalos saluda el conseller de Territori, Damià Calvet, divendres a la Seu d’Urgell.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anunci que va fer divendres el ministre de Foment, José Luis Ábalos, sobre l’ajornament de l’estudi tècnic per implantar el sistema d’aproximació per GPS a l’aeroport de la Seu i les dificultats tècniques per poder desdoblar l’N-240 han provocat gran malestar i indignació a l’Alt Urgell i les Garrigues. Els sectors implicats a l’aeroport van denunciar “falta d’interès i de voluntat política” perquè la infraestructura “funcioni al 100% i pugui acollir operacions comercials amb garanties”. Manel Pinó, pilot i soci d’El Teu Soci Aeri, firma d’aerotaxis que ofereix vols a demanda, tenia ahir clara la lectura del missatge d’Ábalos.

“Han deixat clares les seues poques ganes de fer res a favor d’aquest aeroport” i va recordar que “la inversió necessària és mínima, són només ganes de treballar per propiciar que grans companyies apostin per operar des de l’Alt Urgell”. L’alcalde en funcions de Montferrer i Castellbò, Albert Marquet, va acusar el Govern estatal de “tirar pilotes fora” per “no fer res” perquè l’aeroport aconsegueixi el GPS. “És un retard més que fa molt mal a agències de viatges i al territori”, que espera veure’s beneficiat de l’arribada de turistes a través d’aquesta infraestructura.

El president de l’associació d’hostaleria de l’Alt Urgell, Miquel Àngel Sánchez, va dir que els retards “són un joc polític” i que “la situació de Catalunya ho dilata encara més”. Ábalos va informar divendres de nous estudis que es podrien demorar deu mesos i que és possible que no recolzin la implantació del sistema. Els faran tècnics suïssos, el país dels quals compta amb una orografia similara l’Alt Urgell.

El segon anunci del ministre va tenir igual impacte al territori, en aquest cas a les Garrigues. Els alcaldes en funcions de les Borges, Enric Mir, i de Juneda, Antoni Villas, es van mostrar molt crítics davant de possibles traves al desdoblament de l’N-240 entre Lleida i les Borges, una exigència del territori pels nombrosos accidents de trànsit, molts mortals, i l’intens trànsit diari de camions. Mir va remarcar que demanarà una entrevista amb el responsable de Carreteres de l’Estat a Lleida i una visita al ministeri de Foment per “veure si s’adoptaran polítiques que suposin un retrocés en els avenços aconseguits amb el govern del PP”.

Per la seua part, l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, va incidir en “la falta de voluntat política, molt especialment amb Lleida, per aspirar a un progrés en infraestructures conformes amb el segle XXI”.

En relació amb el GPS de l’aeroport de la Seu, Crespín va afirmar que “s’han de garantir les condicions de seguretat” i que la comissió tècnica que engloba l’Agència Estatal de Seguretat Aèria, el ministeri de Foment i la Generalitat va determinar que eren necessaris nous informes per a posar-ho en marxa.

El problema de l’N-240, l’impacte ambiental

El subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va assegurar ahir respecte a l’N-240 que “per desdoblar una carrertera s’ha de mesurar molt l’impacte ambiental” i va apuntar que encara es treballa en l’estudi informatiu per a la millora de la carretera.

tracking