SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

El Govern avala que la planta de Tracjusa tracti 40.000 tones de brossa a l'any a Juneda

Per obtenir gas d’aquests residus urbans i utilitzar-lo com a combustible per assecar purins || Dóna el vistiplau a aquesta tecnologia objecte de polèmica i rebutjada per entitats ecologistes com Ipcena

Imatge d’arxiu de les instal·lacions de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.

Imatge d’arxiu de les instal·lacions de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte per tractar fins a 40.000 tones d’escombraries urbanes a l’any a la planta de purins de Tracjusa, a Juneda, ha aconseguit el vistiplau ambiental de la Generalitat. Aquesta iniciativa, en tramitació des de fa més de dos anys, planteja utilitzar aquest tipus de rebutjos com a matèria primera per obtenir gas i fer-lo servir com combustible per dessecar dejeccions, en lloc de l’actual subministrament de gas natural. Es tracta d’una tecnologia que ha estat objecte de polèmica en els últims anys: entitats ecologistes com Ipcena i partits com ERC l’equiparen a incineració i temen efectes adversos per a la salut humana. És una cosa que han rebutjat tant els promotors com l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). La ponència ambiental de la Generalitat ha formulat aquesta setmana una declaració d’impacte ambiental favorable al considerar que la nova activitat de Tracjusa tindrà una incidència “moderada” sobre el seu entorn si s’apliquen mesures correctores. Aquesta decisió és encara provisional i s’obrirà un nou període d’audiències amb l’ajuntament de Juneda, els promotors i altres interessats abans de sotmetre l’expedient a aprovació definitiva. El vistiplau de la Generalitat es limita únicament a les instal·lacions que hauran d’obtenir gas d’escombraries procedents de diferents punts de Catalunya. En canvi, rebutja dotar el complex d’una planta per separar rebutjos urbans, una cosa que figurava en la proposta original. El Govern la considera “incompatible” amb la seua planificació en matèria de residus.

La resolució del Govern valora que l’impacte de la planta serà “moderat” amb mesures correctores

Per la seua part, els promotors es van mostrar satisfets i van assegurar que suprimir les instal·lacions per separar residus no perjudica el seu projecte. Això es deu en part que la mateixa Generalitat ha adjudicat una planta de separació per a l’abocador del Segrià; i en projecta una altra al Pla per donar servei a la resta de comarques del pla.

El projecte apuntava a tractar a Tracjusa 20.000 tones a l’any d’escombraries del pla de Lleida i 20.000 més de procedents de Barcelona, una cosa que va provocar protestes. Eduard Cau, un dels impulsors del projecte, va assenyalar que “encara no hi ha contractes firmats” per rebre rebutjos i va apuntar que les noves instal·lacions per separar-los que impulsa la Generalitat obren la porta que “la major part” de la brossa tractada a Juneda procedeixi de Lleida. Va afegir que la gasificació no està penalitzada amb el cànon que grava cada tona de residus sense reciclar que acaba en un abocador.

tracking