SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Goiat ataca per primera vegada al Jussà i devora una cabra a Rivert

Al municipi de Conca de Dalt, al límit amb Tremp, i a Sort destrueix dos ruscos || Recorre en tres dies les comarques de Sobirà, Jussà i Alta Ribagorça

Els Agents Rurals van trobar la cabra morta del ramat de Conca de Dalt.

Els Agents Rurals van trobar la cabra morta del ramat de Conca de Dalt.TERRITORIO Y SOSTENIBILIDAD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ós Goiat ha atacat per primera vegada al Pallars Jussà i ho ha fet devorant una cabra al nucli de Rivert, de Conca de Dalt, a cinc quilòmetres en línia recta del municipi de Tremp. L’atac va ocórrer dimarts la matinada a dimecres i no va ser fins ahir que els Agents Rurals van poder comprovar que es tractava d’una cabra d’una explotació ramadera de Martí Cardona, alcalde de Conca de Dalt.

El primer edil va explicar que té un ramat d’un centenar de cabres que pasturen en una finca privada de Rivert i que la cabra devorada per l’ós era un exemplar d’aquest ramat. Va afegir que van ser els Agents Rurals els que el van advertir ahir del succés al comprovar els cròtals de l’animal.

Fonts de Territori van assegurar que Goiat està en època de zel, motiu pel qual camina tant

“Preocupa com l’ós pot baixar fins al Jussà i més tenint en compte el comportament d’aquest exemplar conegut ja per la seua voracitat fora de l’habitual”, va dir Cardona. L’atac a Conca de Dalt és el primer que es coneix al Jussà i va provocar ahir la preocupació al territori.

Així ho va explicar el president del consell del Jussà, Constante Aranda, que va indicar que mai abans s’havia atansat tant a una àrea habitada en la qual la setmana passada es va celebrar una trail amb desenes de corredors.

Per la seua part, fonts del departament de Territori i Sostenibilitat van confirmar l’atac de Goiat a Conca de Dalt i que en tres dies ha recorregut les comarques del Sobirà, Jussà i Alta Ribagorça. Van apuntar que és excepcional que arribi a latituds tan baixes encara que es troba en època de zel i està buscant una femella, van explicar. Per aquesta raó camina tants quilòmetres en tan poc de temps.

A més a més, al Pallars Sobirà també van confirmar que va atacar dos ruscos ubicats entre Pujalt i Sort. Fonts de la conselleria van apuntar que el plantígrad ja es troba actualment en un hàbitat més segur en zona pirinenca.

El Sobirà va alertar que estava a prop d’explotacions ramaderes Els ramaders de les muntanyes de Llessui al Sobirà van mostrar aquesta mateixa setmana la seua preocupació per la presència de Goiat a la zona el passat cap de setmana. El president de l’Associació de Ramaders del Sobirà, Xavier Ribera, va denunciar també que el Govern va excloure la Vall d’Àssua del pla d’agrupació de ramats del programa Piroslife al considerar que no era zona de presència d’ós. Respecte a la política de reeducació de Goiat, va assegurar que només s’aconsegueix que es desplaci d’un lloc a l’altre, i va reiterar que la ramaderia extensiva i la presència del plantígrad és “impossible”. En aquest sentit, els ramaders van explicar que els Agents Rurals ja van advertir el cap de setmana que havien detectat Goiat a les comarques del Sobirà i Jussà i estava arribant a prop d’explotacions ramaderes, una cosa molt excepcional. No obstant, van apuntar que ningú va poder albirar-lo.

tracking