SEGRE

POLÍTICA INSTITUCIONS

L'alcalde de Bellvís, Joan Talarn, serà el president de la Diputació

L’executiva regional opta per ell després d’apartar-se l’alcaldessa d’Os de Balaguer || Mentrestant, la formació negocia amb JxCat dos vicepresidències i rebaixa de sou

L’alcalde de Bellvís i futur president de la Diputació.

L’alcalde de Bellvís i futur president de la Diputació.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan queda una setmana per constituir la nova Diputació, Esquerra Republicana va decidir ahir a la nit en una reunió a Mollerussa presentar Joan Talarn, alcalde de Bellvís, com a candidat a presidir la corporació provincial. L’elecció va tenir lloc després que l’altra candidata que havia sonat per encapçalar l’equip de govern, Estefania Rufach, alcaldessa d’Os de Balaguer, descartés finalment optar-hi. Talarn té el suport de bona part de les bases, ja que ha estat diputat provincial i participa actualment en les negociacions d’un pacte amb JxCat per governar en coalició. En declaracions de Talarn abans de la reunió de la regional d’ERC, el futur president de la corporació va remarcar la importància de “plantejar, primer, un projecte de territori i després parlar de persones”. Algunes fonts del partit havien criticat en els últims dies la demora amb què s’assumeixen les decisions que incumbeixen la futura Diputació, que es constituirà previsiblement el divendres dia 12. La decisió d’ahir a la nit es va prendre a més una vegada que Tarragona i Girona havien tancat també els pactes de govern amb ERC i PDeCat, de manera que a Tarragona governen des de dimarts els republicans, amb la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, com a presidenta; i a Girona, els postconvergents.

A la reunió d’ahir van participar només membres de l’executiva del pla.

Divendres estan citats a una nova reunió d’ERC els del pla i els del Pirineu, així com els onze diputats electes, de manera que es preveu ratificar la decisió que es va prendre ahir a la nit.

Rebaixa de sous

En aquest context, les negociacions entre els grups d’Esquerra i JxCat (amb onze i nou diputats, respectivament, dels vint-i-cinc de la corporació provincial) per formar govern a la Diputació van avançar ahir un pas més fins al punt que si la presidència serà per a Esquerra, JxCat detindrà la primera i la tercera vicepresidències d’un total de quatre (les altres seran per a ERC).

També van acordar abaixar el sou del president (un 6 per cent); dels vicepresidents (entre un 4 i un 5 per cent) i la resta de diputats (un 2 per cent). El pacte de govern ha obert la porta al Comú de Lleida, amb un representant, a formar part del govern provincial, tot i que encara no té resposta. Es repetiria així l’acord de la Paeria. ERC i JxCat s’han citat per a divendres per tancar els serrells.

tracking