SEGRE

ENSENYAMENT EQUIPAMENTS

Lleida va tancar el curs amb rècord de 63 barracons, 16 amb més de deu anys

Lleida va tancar el curs escolar fa dos setmanes amb rècord de barracons, un total de 63 situats en 34 col·legis del pla, tret d’un a Naut Aran. La intenció d’Educació és substituir-los de forma gradual per edificis d’obra, però a llarg termini. Tanmateix, compta que una part de la demanda sempre es cobrirà amb mòduls prefabricats.

L’institut de Torrefarrera ja s’està construint i substituirà els barracons el març que ve.

L’institut de Torrefarrera ja s’està construint i substituirà els barracons el març que ve.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida va tancar el curs escolar fa tot just dos setmanes amb rècord de 63 barracons instal·lats en fins a 34 centres, gairebé tots a les comarques del pla tret d’un a Arties (Naut Aran). Es tracta de la xifra més elevada de mòduls prefabricats en col·legis, almenys durant l’última dècada. El curs que va començar el 2008 comptava amb 55 mòduls, els mateixos que l’any següent. El 2010 van baixar a 53 i després a 49 i 46. El 2013 van repuntar fins als 51; el 2014 van ser 54 i el 2015, 57 mentre que els dos anys següents n’hi va haver un més. El curs que va acabar aquest mes de juny va arribar als 63 després de la instal·lació de noves estructures, per exemple, a l’Institut Maria Rúbies de Lleida i el Seròs d’aquesta localitat.

Una quinzena d’aquests mòduls prefabricats fa més de deu anys que ocupen un espai a les escoles. Són, concretament, setze, dels quals els més antics són, segons dades de la conselleria d’Educació, tres barracons instal·lats a l’institut Terres de Ponent de Mollerussa fa 22 anys, el 1997.

En paral·lel, també hi ha centres, com l’Institut de Torrefarrera i el col·legi Pinyana de Lleida, que des de la seua inauguració han estat fixats en mòduls prefabricats, a l’espera d’un projecte d’edifici que a la fi veurà pròximament la llum (vegeu el desglossament superior).

Per al departament d’Educació la presència de mòduls a les escoles no equival a una pitjor qualitat a les instal·lacions. El director dels serveis territorials de Lleida, Carles Vega, va assenyalar que en ocasions la instal·lació de mòduls respon a una punta de demanda que té una durada prevista d’un curs o dos, com és el cas de generacions procedents d’un boom de natalitat. Per a la resta dels casos, la conselleria preveu substituir de forma gradual els mòduls per noves construccions.

A finals del mes d’abril passat, la conselleria va anunciar l’encàrrec de 27 noves construccions a Catalunya, amb un valor de 104,7 milions d’euros, per retirar un centenar de mòduls prefabricats d’escoles fins al pròxim 2023. Actualment hi ha un miler de barracons.

A Mollerussa, l’escola Arrels comptarà amb un edifici exterior als mòduls prefabricats. L’escola Pinyana de Lleida, que també va nàixer en mòduls, està pendent que s’iniciïn les obres i està previst que estigui finalitzat l’any 2021.

Torrefarrera, Tàrrega, Alcoletge i Balaguer, les pròximes actuacions

El director dels serveis territorials d’Educació a Lleida, Carles Vega, va explicar que durant el curs que ve i el següent es retiraran alguns dels mòduls prefabricats, per exemple, dels centres de Torrefarrera, on es construeix el nou institut; l’Alfons Costafreda de Tàrrega i l’escola d’Alcoletge i el col·legi Mont-roig de Balaguer. De moment, va afegir, l’institut d’Alpicat (que es va inaugurar fa dos cursos) haurà de seguir creixent amb mòduls prefabricats.

LES CLAUS Evolució En deu anys, des del curs 2008 fins al 2018, s’ha passat de 55 a 63 barracons. el curs passat estaven repartits entre 33 escoles del pla i una a la Val d’aran (arties). Els més antics Són els tres instal·lats al terres de Ponent de mollerussa el 1997. el segueixen el dels alamús (1998) i els de Comptes de torregrossa d’alcarràs; l’Àlber d’albesa; antònia simó d’almacelles, sant isidre de gimenells; la rosella de rosselló (tots amb dotze anys). Pròximes inversions La generalitat ha aprovat l’encàrrec de 27 construccions en el conjunt de Catalunya amb un pressupost de 104,7 milions d’euros per suprimir 100 mòduls del total de mil que hi ha. es farà en un termini màxim de quatre anys (2023).

L’institut de Torrefarrera ja s’està construint i substituirà els barracons el març que ve.

L’institut de Torrefarrera ja s’està construint i substituirà els barracons el març que ve.AMADO FORROLLA

tracking