SEGRE

Juneda i Barcelona, els dos únics punts de Catalunya que superen el valor límit diari de partícules PM10

Els models de qualitat de l’aire indiquen que avui dilluns encara s’assoliran nivells moderats de partícules a bona part del territori català

Fum aquesta setmana del complex de General d'Olis.

Fum aquesta setmana del complex de General d'Olis.PLATAFORMA ATUREM LA INCINERADORA DE JUNEDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat aquest dilluns l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica per partícules que va declarar dissabte a tot Catalunya, ja que es mantenen les condicions que van donar lloc a la seva activació. La massa d’aire càlid d’origen africà continua afavorint l’aportació de pols de l’Àfrica al nostre país i ho farà al llarg de tot el dia, tot i que en menor mesura.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. Aquest avís preventiu comporta, entre d'altres, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i així com recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents. 

Aquest diumenge es van produir superacions del valor límit diari (50 µg/m3) per partícules PM10 en dos punts de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA): Barcelona, amb 61 i Juneda, amb 53.

Els models de qualitat de l’aire indiquen que, durant el dia d’avui, encara s’assoliran nivells moderats de partícules PM10 a bona part del territori català. De cara a demà, s’espera l’entrada d’aire fred a nivells alts de l’atmosfera que s’anirà desplaçant cap a l’est peninsular. D’aquesta manera, es produirà una reducció generalitzada de pols en suspensió en l’ambient. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules –que no comporta restriccions de vehicles–, o bé desactivar l’avís preventiu. L’estat de l’avís i els nivells de les estacions s’actualitzen constantment al web airenet.gencat.cat i a l’aplicació mòbil Aire.Cat.

Així mateix, la Generalitat recomana realitzar trajectes a peu o amb bicicleta, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, utilitzar el cotxe compartit o realitzar una conducció eficient.

tracking