SEGRE

PATRIMONI ESTUDIS

El secret de l'espiral de l'Albi

En ple cor de les Garrigues es troba una roca mil·lenària el centre de la qual desprèn un alt nivell d’energia que atreu visitants || Petròglif ubicat a prop d’altres representacions d’art rupestre del municipi que poden ajudar a entendre la vida de fa més de 3.000 anys

El guia local, amb una cadena d’or sobre la roca gravada, que gira en el sentit de l’espiral.

El guia local, amb una cadena d’or sobre la roca gravada, que gira en el sentit de l’espiral.E. F

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gravada en una roca que formava part de l’antiga cabana del Català, a les Comellarades de l’Albi, a les Garrigues, es troba una espiral de poc més d’un metre de diàmetre i una profunditat d’entre 0,4 i 2,2 centímetres que té un potent nivell energètic que la fa peculiar i interessant. Tan intens és el que desprèn, que els qui la coneixen diuen que s’atansen a aquest punt per “carregar-se d’energia positiva”. L’espiral pot interpretar-se com un símbol del retorn, d’arribada i partida, de naixement i mort. És unes de les formes més antigues trobada a tots els continents, havent tingut un paper important en el simbolisme des de la seua aparició en l’art megalític.

Visitar aquest enclavament per equilibrar els xacres, nou atractiu turístic d’aquest municipi

L’alt nivell energètic d’aquesta roca al cor de les Garrigues podria explicar el fet que es gravés en aquest lloc fa més de 3.000 anys. En un punt en el qual també hi ha importants testimonis de la primera presència humana a l’Albi i la comarca i que corresponen a l’art rupestre. Es tracta de la Vall de la Coma i el Balma dels Punts (vegeu el desglossament). Ramon Miró, guia local de l’Albi i apassionat de la història i l’arqueologia, explica que el perquè de la seua ubicació probablement mai s’aconsegueixi encertar “però alguna cosa hi havia d’haver perquè s’elegís aquest punt concret per gravar aquest símbol a la roca”, va dir. “Desconeixem la intencionalitat, però la seua proximitat amb les pintures rupestres de la Balma dels Punts i els grafitis de la Vall de la Coma pot simbolitzar que aquí alguna cosa es coïa fa més de 3.000 anys”.

L’energia que desprèn aquesta roca mil·lenària és patent tot just atansar-s’hi. En molts dels casos ha provocat petites rampes a les cames si un es planta descalç al centre i fins i tot formiguejos a la planta dels peus. La roca atreu els metalls com si d’un imant es tractés i aquests comencen a girar en el mateix sentit de l’espiral. Sensacions difícils d’explicar en un enclavament en el qual avui només queden restes de les cabanes de volta, envoltades de camps de cereal i oliveres, i en el qual es pot escoltar el silenci.

Existeix la possibilitat de conèixer aquest enclavament demanant cita a l’ajuntament i el mateix Ramon fa de guia. Així ho va fer amb el popular Quim Masferrer quan va viatjar fins a l’Albi per gravar el programa El Foraster de TV3. “Jo no ho vaig veure, però quan va venir va assegurar que li havia incrementat la bateria del telèfon”, va dir. Revelar els secrets petris de les Garrigues representa una mica més que un treball d’arqueologia difícil d’executar. Mentrestant, des del consistori s’ha organitzat una sortida a l’agost per observar un capvespre des d’aquest enclavament amb secret a les roques.

Pintures rupestres i gravats de vaixells que solquen les Garrigues

Els testimonis de la primera presència humana a l’Albi corresponen als conjunts amb art rupestre a la zona de la Balma dels Punts, que va ser descobert per uns caçadors als anys noranta, que conserven mostres de creences de grups neolítics i els grafitis de la zona de la Vall de la Coma. Un abric molt proper a la Balma dels Punts on es troben una sèrie de gravats de vaixells medievals, que van ser descoberts per l’arqueòleg comarcal als anys vuitanta. Per la seua forma i el seu traçat fi gravat a la roca, es tracta de reproduccions de models de velers existents a Catalunya als segles XIV i XV. A causa del seu interès i importància, aquests conjunts de la comarca de les Garrigues estan declarats Bé d’Interès Cultural del Patrimoni Històric Espanyol i Bé Cultural d’Interès Nacional del Patrimoni Cultural Català, des de l’any 1998, com el Cogul i tots els jaciments amb art rupestre, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco amb el nom administratiu convencional d’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica.

El guia local, amb una cadena d’or sobre la roca gravada, que gira en el sentit de l’espiral.

El guia local, amb una cadena d’or sobre la roca gravada, que gira en el sentit de l’espiral.E. F

tracking