SEGRE

TURISME EQUIPAMENTS

Tanca l'alberg de setanta places de Cervera a l'anar-se'n les tres monges que el regenten

Després de més d’un segle en què ha estat en mans de les religioses de la Sagrada Família || Suposa perdre la majoria de places d’allotjament de la ciutat i posa en perill el Curs Internacional de Música

La recepció de l’alberg, amb un retrat de la fundadora de la congregació, la Mare Janer.

La recepció de l’alberg, amb un retrat de la fundadora de la congregació, la Mare Janer.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alberg de Cervera tancarà les portes a partir del mes que ve a l’anar-se’n les tres monges que el regentaven fins ara. L’edifici, l’antiga casa senyorial del Marquès de Capmany, feia més d’un segle que estava en mans de la congregació de la Sagrada Família (vegeu el desglossament). La falta de vocacions ha deixat sense relleu les tres últimes religioses que es feien càrrec de l’edifici. Dos d’elles, d’edat avançada, ingressaran a la residència Mare Janer, també propietat de la congregació; i la tercera, que exercia com a superiora, es traslladarà a un convent. Amb capacitat per a setanta persones, és l’allotjament més gran de la capital de la Segarra.

Aquest tancament suposa perdre la majoria de les places turístiques del municipi i posa en perill esdeveniments i celebracions. Les monges atendran només les reserves previstes per al mes de setembre. Van explicar que, més enllà d’aquesta data, esperen que el servei d’alberg pugui tenir continuïtat una vegada elles se n’hagin anat. Amb aquest objectiu, la congregació ha posat l’edifici a disposició de la Paeria, si bé el govern encapçalat per Junts per Catalunya veu inassumible mantenir l’immoble (vegeu el desglossament). Com a alternativa, les religioses obren també la porta que pugui fer-se’n càrrec una fundació.

La congregació posa l’edifici a disposició de la Paeria i obre la porta a cedir-lo a una fundació

La casa, situada al carrer Major, és un edifici amb una planta de més de 400 metres quadrats de superfície. Té capacitat per allotjar setanta persones, distribuïdes entre diferents tipus d’habitacions. N’hi ha individuals, de dobles i també grans dormitoris amb nombrosos llits. Exerceix la funció d’allotjament des de fa nou anys, quan va tancar la guarderia instal·lada a l’immoble i aquest va passar a formar part dels albergs per a pelegrins que recorren el Camí de Sant Jaume i el de Sant Ignasi de Loiola.

Tanmateix, el moment de més ocupació arriba durant el Curs Internacional de Música, quan dóna cabuda a bona part dels dos-cents estudiants que arriben cada any a la capital de la Segarra.

La resta s’instal·len en cases particulars i en llits habilitats al gimnàs de la Universitat. També s’omple amb motiu de la celebració de l’Aquelarre i d’altres esdeveniments que reuneixen un gran nombre de persones, com trobades de corals.

La directora del Curs Internacional de Música, Estefanía Balcells, considera que el tancament de l’alberg posa en perill noves edicions per manca d’allotjaments. Cervera compta amb alguns establiments per acollir visitants, encara que no passen de mitja dotzena i tenen poques places. No hi ha projectes en marxa per obrir-ne més i iniciatives en anys anteriors com reobrir l’antic hotel Canceller o obrir-ne un al Sindicat no han fructificat.

Una antiga casa senyorial del segle XVII que va acollir el rei Carles IV

La casa del Marquès de Capmany és al carrer Sabaters de Cervera, si bé també dóna al carrer Major i a l’avinguda Duran i Sanpere. Es tracta d’un edifici de planta irregular que es remunta a l’any 1680, amb quatre altures des del Portalet i dos des del carrer Major. El 1802 la casa va acollir l’estada de Carles IV durant la seua visita a Cervera. A partir del segle XX, la mansió la van regentar les monges de la Sagrada Família, congregació fundada per la religiosa local Mare Janer. La congregació és també propietària de la residència que porta el mateix nom al carrer Major. Al llarg del segle passat, l’edifici va exercir les funcions d’escola de nenes i guarderia. Aquest últim servei el van prestar fins fa només nou anys. Des d’aleshores ha estat alberg de pelegrins i la capella també ha acollit celebracions d’altres cultes com els coptes.

La Paeria no pot fer-se càrrec de l’edifici

L’alcalde de Cervera, Ramon Augé (JxCat), va assenyalar que durant l’estiu la Paeria ja ha finançat l’estada als pelegrins en hostals de la capital de la Segarra. Tanmateix, admet que el consistori no pot fer-se càrrec a curt termini de l’adequació i manteniment d’aquest edifici de l’alberg, per la qual cosa “haurà de buscar- se una solució a mitjà termini”. L’escassetat d’allotjaments per a visitants a Cervera contrasta amb els esforços del municipi en matèria de promoció turística d’aquests últims anys. 

tracking