SEGRE

URBANISME EQUIPAMENTS

L'ajuntament de Sort és propietari des de fa vint anys de dos piscines d'ús privat

Immobiliàries les van cedir al consistori com a equipaments per a les urbanitzacions i van pactar no obrir-les al públic || El municipi va inaugurar el juny del 2017 l’única piscina oberta a tots els veïns

La piscina propietat de l’ajuntament a la urbanització d’Estanys de Pallars, amb tanques.

La piscina propietat de l’ajuntament a la urbanització d’Estanys de Pallars, amb tanques.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Sort és el propietari de dos piscines en les quals molt pocs veïns poden banyar-se quan arriba l’estiu. Només tenen dret a fer-ho els amos d’habitatges de les urbanitzacions de La Solana, al nord del nucli urbà, i la d’Estanys de Pallars, al peu de l’Eix Pirinenc. Fa més de dos dècades, els promotors d’aquests blocs de pisos van construir les piscines i les van entregar al consistori per complir l’obligació de cedir sòl per a equipaments municipals. Tanmateix, el govern local no les va obrir al públic, sinó que “les va tornar” a les immobiliàries: va conservar la titularitat de les parcel·les, però va atorgar a les empreses llargues concessions d’ús. Han estat vigents des d’aleshores i podrien expirar en propers anys.

La concessió de la piscina d’Estanys de Pallars es va atorgar el 1992 per un termini de 30 anys, mentre que la de La Solana va ser de 25 anys el 2000. Això apunta a l’acabament dels contractes en els propers cinc anys. Les dos operacions corresponen a mandats de l’exalcalde Agustí López (CiU). Cap edil de llavors no segueix al consistori.

Les concessions de la piscina d’Estanys de Pallars i la de La Solana expiraran d’aquí a cinc anys

Al cedir la propietat de les piscines i obtenir poc després concessions d’ús, les immobiliàries van aconseguir edificar urbanitzacions sense entregar sòl addicional a l’ajuntament, sense renunciar a res del que havien construït i sense haver de compartir-ho. Quant al consistori, va obtenir sobre el paper els terrenys que exigeix la normativa urbanística als promotors de nous sectors residencials. Tanmateix, amb prou feines en va poder disposar des d’aleshores i els beneficis per al conjunt de la població han estat, a tot estirar, escassos.

Per “atendre l’ús públic dels terrenys” que acollien les piscines, l’ajuntament “es va reservar” prerrogatives com disposar de “vint abonaments a l’any d’ús discrecional” per nadar a la d’Estanys de Pallars i tres setmanes per a “cursets de natació” cada estiu en aquesta i la de La Solana. Així consta en els acords de cessió. Només en la primera hi ha qui recorda aquests cursos, i fa anys d’això. En l’actualitat no n’hi ha.

L’alcalde de Sort, Raimon Monterde (Som Poble), va assegurar desconèixer que l’ajuntament era amo d’aquestes dos piscines. L’estiu del 2017 va inaugurar l’única que sí que és oberta al públic, al costat del poliesportiu. Va ser el fruit de “reciclar” la piscina coberta inacabada, les obres de la qual van quedar paralitzades al tenir un cost inassumible. “Estem revisant l’urbanisme que hem rebut per revisar i corregir el que sigui necessari”, va apuntar.

El seu antecessor en el càrrec, Llàtzer Sibís (PDeCAT), va saber que el consistori era amo de les dos piscines al revisar una llista de béns municipals. Tot i que va apreciar que era una situació anòmala, ja no era possible recórrer aquests acords perquè havien passat anys. Les concessions estaven ja més a prop del final que de l’inici i va arribar a la conclusió que només era possible esperar que expiressin.

La piscina propietat de l’ajuntament a la urbanització d’Estanys de Pallars, amb tanques.

La piscina propietat de l’ajuntament a la urbanització d’Estanys de Pallars, amb tanques.MAITE MONNÉ

La piscina propietat de l’ajuntament a la urbanització d’Estanys de Pallars, amb tanques.

La piscina propietat de l’ajuntament a la urbanització d’Estanys de Pallars, amb tanques.MAITE MONNÉ

tracking