SEGRE

TRAGÈDIA COMMOCIÓ

Moren tres muntanyencs del Sobirà per una allau a Geòrgia

Ferran Comadran i Julio Barbot treballaven als parcs de Bombers del Pont de Suert i Sort, i Anselmo Ramírez, a Correus a la capital de la comarca || Ferits dos pallaresos més, un de greu

Imatge d’arxiu de la glacera Tetnuldi, a la regió georgiana de Mestia, on va tenir lloc la tragèdia.

Imatge d’arxiu de la glacera Tetnuldi, a la regió georgiana de Mestia, on va tenir lloc la tragèdia.TAMAR KORAKHASHVILI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres muntanyencs del Pallars Sobirà, dos d’ells bombers de la Generalitat, van morir ahir al veure’s sorpresos per una allau quan feien una travessia de muntanya al Caucas, a Geòrgia. Es tracta de Ferran Comadran, adscrit al parc de Bombers del Pont de Suert i veí d’Estac (Soriguera); Julio Barbot, del parc de Bombers de Sort i veí d’Enviny, nucli a pocs quilòmetres de Sort; i Anselmo Ramírez, veí de la capital del Sobirà i treballador de Correus. Els tres formaven part d’un grup de vuit persones, totes veïnes del Pallars, federades i d’entre 30 i 50 anys, que estaven de viatge a la zona del Caucas. L’accident de muntanya, que segons les primeres informacions es va produir ahir al matí, va tenir lloc a la glacera de Tetnuldi, a la regió georgiana de Mestia. El grup estava fent una travessia de muntanya quan es va veure sorprès per una allau, que en va atrapar sis. Tres van perdre la vida i dos van resultar ferits. Un dels afectats, Abraham Cot, és un treballador del SEM a Esterri d’Àneu que ahir ja havia rebut l’alta, i l’altre ferit, Carles, veí d’Enviny, presentava politraumatismes greus pels quals encara continuava hospitalitzat ahir al tancament d’aquesta edició. Fonts properes van assenyalar a SEGRE que malgrat que es trobava en estat greu, no corria perill.

El grup de pallaresos havia sortit cap a Geòrgia dilluns passat per gaudir d’unes vacances d’esport i muntanya. Tots compten amb una dilatada experiència, segons van destacar fonts properes, i formaven part de l’Associació Esportiva Pallars. A més, estaven federats, set per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i un per la Federació Catalana d’Espeleologia.

L’allau va atrapar sis dels muntanyencs que feien la travessia; tres van morir i dos van resultar ferits

Les tres víctimes mortals tenien una àmplia experiència en els esports de muntanya i aventura. Fonts pròximes van assenyalar que Anselmo Ramírez, casat i amb un fill de pocs mesos, havia estat també monitor de ràfting. Ara treballava a Correus i una cafeteria. Les mateixes fonts van assenyalar que Ferran Comadran, bomber del parc del Pont de Suert, tenia parella i dos fills i era molt conegut a Soriguera. Julio Barbot feia poc que s’havia traslladat a viure a Enviny i s’havia traslladat de Sort, on estava adscrit al parc de Bombers de la Generalitat.

Fonts del ministeri d’Exteriors van assenyalar a aquest diari que des del primer moment es van iniciar les gestions per estar en contacte permanent amb els familiars dels muntanyencs afectats.

Contacte amb les autoritats

Així mateix, el representant diplomàtic espanyol a Geòrgia està en contacte amb les autoritats locals per iniciar els tràmits necessaris per al trasllat de les víctimes mortals i de la resta del grup. El ministeri va assenyalar que l’hospitalitzat estava sent traslladat a la capital georgiana, Tbilissi, i que la resta d’afectats estaven en bon estat.

Sort i Soriguera decreten tres i dos dies de dol oficial

La tragèdia a Geòrgia va commocionar ahir el Pallars Sobirà i el Pirineu i durant la tarda, quan es va conèixer el sinistre, es van succeir les mostres de suport als afectats, companys i Familiars. Els ajuntaments de Sort i Soriguera van decretar tres i dos dies de dol, respectivament, per la mort dels tres veïns de la comarca. En un comunicat, el consistori de Sort va assenyalar que “lamentem la pèrdua de tres veïns i amics en un tràgic accident de muntanya. Expressem el nostre condol i suport a les famílies i amics en aquests moments tan difícils”. En aquesta mateixa línia, l’ajuntament de Soriguera va mostrar la seua pena per l’accident. En un comunicat, el consistori va assenyalar que “estem a disposició de les famílies en el que puguin necessitar”. L’ajuntament va decretar dos dies de dol oficial, en els quals les banderes estaran a mig pal i amb un llaç negre. Els Bombers de la Generalitat també van mostrar el seu dolor i condol a les famílies pel greu accident així com les federacions a les quals pertanyien les víctimes i la resta de muntanyencs pallaresos. Els Bombers van activar els serveis d’atenció psicològica per als companys de les víctimes dels dos parcs. Per la seua banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, també va voler traslladar el suport a les famílies i als companys de la regió d’Emergències. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, també va mostrar pesar per aquesta tragèdia, així com el delegat del Govern central a Lleida, José Crespín.

Un esquiador mallorquí va morir dimarts per una allau a Baqueira Un jove de 24 anys de Palma va morir dimarts a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida al no poder superar les ferides causades per una allau de neu que el va atrapar amb dos persones més quan esquiaven fora de pistes a Baqueira, concretament a la zona de la Vinyeta, a la qual ja s’han produït tres víctimes mortals en els últims tres anys (vegeu més). Un dels seus companys, de Sant Celoni, es va fer policontusions no greus i l’altre va resultar il·lès. Els Pompièrs d’Aran, en col·laboració amb personal de l’estació d’esquí aranesa, van rescatar els dos joves atrapats per l’allau. A la mateixa zona va morir el gener del 2019 un monitor d’esquí de 31 anys per les mateixes causes i un any abans, un esquiador bilbaí també va perdre la vida en el mateix punt. El setembre del 2018, va morir un bomber del parc de la Seu d’Urgell a l’accidentar- se quan escalava al Naranjo de Bulnes a Astúries, on es trobava de vacances. Marc Sabata, de 43 anys i que formava part del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) de la Seu d’Urgell, va morir en un hospital a causa de les greus ferides arran de l’accident.

tracking