SEGRE

SALUT EPIDÈMIES

Confinats 12 hores a Castellserà a l'activar el protocol per coronavirus per prevenció

La família i veïns d’una dona gran que va morir ahir i que tenia problemes respiratoris || Una persona que havia viatjat amb ella a Benidorm va dir que tenia mal de coll, cosa que va originar l’alarma

Els veïns confinats anaven amb màscares.

Els veïns confinats anaven amb màscares.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una desena de veïns del carrer d’Urgell de Castellserà van estar confinats ahir durant unes 12 hores, alguns dels quals en un garatge, a l’activar-se per prevenció el protocol de coronavirus. Tots ells havien estat en contacte amb una dona de 83 anys amb problemes respiratoris que va morir ahir al matí i que feia uns quants dies havia tornat d’un viatge de l’Imserso a Benidorm. Les alarmes i el temor es van disparar quan una persona que també havia participat en el viatge va dir que tenia mal de coll, que és un dels símptomes.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va certificar la defunció però no la causa, per la qual cosa va activar la comitiva judicial, cosa que es fa quan es troba una persona morta. Per causes que no han transcendit, els Mossos d’Esquadra van acordonar gran part del carrer. A més, un agent equipat amb una màscara i guants de làtex va estar custodiant la zona. Per la seua part, els familiars de la persona morta van estar confinats al garatge de l’habitatge, ja que el cadàver es trobava a la planta superior a l’espera de l’aixecament del cos. A banda dels familiars, que van romandre al garatge de l’habitatge amb màscares, també van quedar confinats inquilins de les cases veïnes que també hi havien tingut contacte.

Aquesta situació es va prolongar durant tota la tarda davant l’absència de la comitiva judicial, que no va procedir a l’aixecament del cadàver fins a les 23.00 hores, moment en el qual va finalitzar el dispositiu.

Fonts del SEM van explicar que l’autòpsia determinarà les causes exactes de la mort i, en el cas que fos per coronavirus, s’investigarà epidimiològicament els possibles contactes. Tanmateix, van afegir que tot apunta que la mort no seria per una infecció d’aquest patogen. Un dels aspectes que ho descartarien és que la dona no va viatjar a una zona a la qual s’hagin detectat persones infectades i que seria molt diferent si hagués passat uns dies a Madrid, la Rioja o el País Basc.

Per la seua part, l’alcalde de Castellserà, Marcel Pujol, va estar en contacte en tot moment amb responsables del departament de Salut per fer seguiment del cas i alertar els veïns si fos necessari.

Més casos a Catalunya i set nous morts a Espanya

El departament de Salut de la Generalitat va confirmar ahir 29 casos nous de coronavirus a Catalunya, i va informar que totes les persones afectades estan en estat lleu, excepte cinc de greus. Val a recordar que divendres es va registrar la primera mort a causa de coronavirus a Catalunya: una dona de 87 anys amb patologies prèvies, que va morir després d’encomanar-se a Badalona.

En total, 17 persones han mort a Espanya pel virus després de set noves defuncions ahir concentrades a la comunitat de Madrid i el País Basc, les dos amb tres casos i on s’ha registrat un major nombre de contagis, i Aragó. Tots els morts a causa de la malaltia tenien patologies prèvies i edats compreses entre els 73 i els 92 anys, d’acord amb les dades de les administracions sanitàries, el còmput acumulat de les quals depassa els 600 contagis.

Malgrat l’augment d’un 20% en el nombre d’afectats, el ministeri de Sanitat manté el mateix nivell d’alerta activat –la denominada fase de contenció– perquè la propagació “no està descontrolada ni molt menys”, ja que els principals focus ja estan identificats. El ministre de sanitat, Salvador Illa, va explicar que els esforços per combatre el virus s’estan concentrant a Madrid, País Basc i la Rioja, on es registren més casos.

Els veïns confinats anaven amb màscares.

Els veïns confinats anaven amb màscares.SEGRE TÀRREGA

tracking