SEGRE

MEDI AMBIENT GESTIÓ

Mig centenar d'alcaldes exigeixen paralitzar l'Agència de Patrimoni Natural al Parlament

Es concentren davant de la Cambra catalana amb cinquanta representants més d'associacions i propietaris de boscos || El debat per aprovar aquest nou organisme es manté per a la setmana que ve

La concentració contra l’Agència de Patrimoni Natural, ahir davant del Parlament.

La concentració contra l’Agència de Patrimoni Natural, ahir davant del Parlament.TSUNAMI RURAL / TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mig centenar d’alcaldes de municipis del Pirineu de Lleida i de la resta de Catalunya es van concentrar ahir davant del Parlament per exigir que els partits paralitzin la creació de la polèmica Agència de Patrimoni Natural. Acompanyats per uns cinquanta representants d’associacions, organitzacions agràries i propietaris forestals, els edils van dipositar les vares a terra en senyal de protesta i van entregar al president de la Cambra, Roger Torrent, un manifest que critica el futur organisme i demana consensuar-lo amb els afectats. Malgrat tot, la junta de portaveus va mantenir el debat i la votació de la proposició de llei en el ple de la setmana vinent, els dies 17 i 18.

Els participants en la mobilització van respondre a una crida a través de les xarxes socials sota el lema Tsunami Rural. Els contraris a la nova agència s’hauran de constituir formalment com a plataforma al Pallars Sobirà dissabte vinent. Així ho va avançar Carles Isus, president del consell del Pallars Sobirà i un dels impulsors de la protesta. Després de l’acte, va explicar que el nou organisme de la Generalitat ha estat “la gota que ha fet vessar el vas” i ha revifat el rebuig del món rural a polítiques dictades sense la seua participació. “Cada vegada que una llei ens afecta, ens en assabentem els últims”, va assenyalar.

Els edils van deixar les vares a terra en senyal de protesta i van entregar un manifest a Roger Torrent

Entre els assistents a la protesta es trobava Paco Boya, que hi va acudir com a president de l’associació de municipis EsMontañas i no com a síndic d’Aran. Davant de polítiques orientades estrictament a la conservació del medi natural, va reclamar una “visió transversal que no ignori qüestions com el desenvolupament rural ni problemes com la despoblació”.

La Generalitat ha plantejat la possibilitat d’augmentar la representació dels ens locals en la direcció de l’agència, encara que el Govern hi mantindria la majoria absoluta. “És un plantejament que s’hauria d’haver fet des del principi, i no al final del procés”, va assenyalar Isus. Els manifestants consideren que el tràmit “no va respectar els principis de transparència, participació i consens”.

Davant l’oposició de més de cent ens locals i entitats, recolzen l’agència associacions ambientalistes. S’hi ha sumat un manifest que ha rebut suport de responsables d’espais protegits com el Parc Nacional d’Aigüestortes i els parcs de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró, entre d’altres.

tracking