SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Un ós sorprèn al Pallars després de caminar per l'L-503 prop d'un poble de la vall Fosca

El fotografien en una zona pròxima a Molinos i provoca una desbandada de vaques al costat de Paüls || Agents Rurals i la Torre de Capdella insten a informar de qualsevol nou albirament

L’ós a l’L-503 a prop de Molinos, fotografiat des d’un cotxe.

L’ós a l’L-503 a prop de Molinos, fotografiat des d’un cotxe.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de la Torre de Capdella va advertir ahir als veïns de la presència d’un ós al municipi, després d’albirar-lo al matí caminant per la calçada de la carretera L-503, “molt a prop del nucli de Molinos”. Així ho va afirmar el consistori en un ban municipal, que explica que l’animal va anar des d’allà en direcció al poble d’Astell. La seua presència a la zona va provocar la fugida a la desbandada d’un ramat d’una quarantena de vaques a prop de Paüls, que es van escapar trencant un camp clos elèctric.

Veïns de Paüls van advertir a l’amo del ramat que les vaques estaven mugint famolenques al costat del poble. El propietari i tinent d’alcalde del municipi, Francesc Porta, ja havia acudit a reunir-les altres vegades en dies anteriors, sense poder explicar-se per què abandonaven prats on “tenien herba de sobres”, va explicar. Va saber el per què quan va veure la fotografia de l’ós que un conductor havia fet a prop de Molinos. “Estaven espantades”, va concloure.

El consistori va emetre un ban al migdia per advertir de la presència de l’ós al municipi

Els Agents Rurals també van rebre avís de la presència de l’ós i hi van enviar una patrulla. Al lloc van trobar empremtes i pèls, que van recollir per provar d’identificar l’exemplar mitjançant anàlisi de l’ADN, segons van explicar fonts del cos. El tinent d’alcalde, per la seua part, va explicar que es va trobar amb els agents quan encara no sabia de l’ós i va lamentar que aquests no li expliquessin res sobre la qüestió. “És una cosa que els veïns de la zona hem de saber”, va dir. Hores més tard, el consistori ho explicava en un ban.

Tant l’ajuntament de la Torre de Capdella com els Agents Rurals van instar qualsevol que vegi l’ós al municipi a notificar-ho, ja sigui contactant amb el lloc d’aquest cos de la Generalitat a Sort o bé trucant al telèfon 112. Els Rurals van indicar que això ajudaria a seguir-lo i recollir-ne informació.

Hi ha hagut albiraments d’óssos en els últims anys a la vall Fosca, encara que la presència d’aquesta espècie a la zona és més infreqüent que al Pallars Sobirà i Aran. L’estiu passat, l’ós Goiat va devorar un vedell del ramat propietat de Porta.

La conducta de l’ós, que caminava en ple dia a prop d’una zona habitada, ha ocasionat preocupació en aquesta zona. Per la seua banda, els Rurals van valorar que, basant-se en la informació de la qual disposen, no hi ha indicis d’un comportament anòmal per part d’aquest exemplar.

Entitats ecologistes van assenyalar en el seu dia la possibilitat que aquest exemplar hagués mort enverinat.

tracking