SEGRE

ÉS NOTÍCIA

La Generalitat ordena 'tancar' Lleida i set municipis i una jutge ho desautoritza

La Generalitat va aprovar ahir una resolució que prohibia des de la passada mitjanit entrar i sortir de Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre, Sucs i Raimat per l'augment de casos de coronavirus i només permetia viatges de serveis essencials. Tanmateix, la jutge de guàrdia va denegar l'autorització per aplicar-la.

Pueyo, Buch, Vergés, Farré, Talarn i Massot, en la roda de premsa.

Pueyo, Buch, Vergés, Farré, Talarn i Massot, en la roda de premsa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de la Generalitat va decretar ahir que a partir de la passada mitjanit queda prohibida la sortida i entrada a Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, Seròs, Soses, la Granja d’Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre i les pedanies de Sucs i Raimat arran de l’augment de casos de coronavirus, malgrat el confinament perimetral del Segrià ordenat fa una setmana i que es manté.

Tanmateix, i passada la mitjanit, la jutge de guàrdia va denegar donar la seua autorització per a l’aplicació d’aquesta ordre, al contrari del que va succeir la setmana passada amb el tancament perimetral del Segrià, després que la Fiscalia hi hagués manifestat la seua oposició (vegeu el desglossament). La jutge argumenta, entre altres coses, que el confinament “és una competència estatal i s’exerceix, a més, amb la garantia del Congrés dels Diputats”, i afegeix que “en tot cas el president de la Generalitat”, d’acord amb la llei dels estats d’alarma, excepció i lloc, “podrà sol·licitar del Govern [central] la declaració de l’estat d’alarma” per als municipis afectats al Segrià. També diu que “precisament l’Estat té a les seues mans els mecanismes legals oportuns per pal·liar els efectes en cas d’adoptar-se aquest tipus de mesures”, i posa com a exemple “la regulació dels denominats ERTO per força major”.

La resolució aprovada pel Procicat, que ara queda en l’aire, només permetia els desplaçaments per motius laborals en serveis essencials. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va detallar que ho són la seguretat i emergències, salut, serveis penitenciaris, serveis socials i residencials, serveis funeraris, serveis judicials, notaries per a tràmits urgents amb cita prèvia, electricitat, aigua potable, aigües residuals, serveis de depuració d’aigües, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials, bancs i finances, assegurances, residus sanitaris, subministraments sanitaris i de farmàcia i distribució alimentària humana, entre d’altres. La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que “la població ha de romandre al seu domicili” i es permeten els desplaçaments per anar a treballar, als centres sanitaris, a cuidar dependents, a entitats financeres i d’assegurances, accedir a les botigues d’alimentació, anar a altres comerços amb cita prèvia i fer activitats de lleure i esportives amb persones del grup de convivència, entre altres activitats.

tracking