SEGRE

PATRIMONI AGRAMUNT

Investiguen un atac vandàlic al Pilar d'Almenara

Apareixen dos grans grafitis fets des de les escales del monument

Una de les pintades.

Una de les pintades.A. GUERRERO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra investiguen un atac vandàlic al Pilar d’Almenara, la torre de guaita del segle XI i declarada Bé d’Interès Nacional des de l’any 1985. L’ajuntament d’Agramunt, municipi al qual pertany la torre, es va posar ahir en contacte amb la policia després que a primera hora de la tarda tingués coneixement de l’aparició de dos grans grafitis, fets a l’altura de les escales que donen accés a l’interior del pilar. En una de les pintades es pot llegir la paraula Sebok i a l’altra CHB. També hi ha, almenys, una altra pintada més petita que sembla la firma d’una persona.

L’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, va explicar que “la Policia Local s’ha posat en contacte amb els Mossos d’Esquadra per denunciar els fets i col·laborarem en tot el que sigui necessari”.

Es desconeix quan es van fer les pintades, que es poden veure des de la carretera que enllaça Tornabous amb Agramunt, malgrat que tot apunta que va ser durant la matinada o ahir al matí. L’ajuntament també es va posar en contacte amb el propietari del terreny perquè interposés la denúncia corresponent. Quant a la intervenció que s’ha de fer al monument per eliminar les pintades, Fernàndez també va explicar que “parlarem amb el departament de Cultura perquè determini què s’ha de fer ja que es tracta d’un Bé d’Interès Nacional”.

La torre es va aixecar sobre el punt més alt de la serra d’Almenara. La seua situació estratègica permetia el control visual sobre part de la ribera del Sió i el pla d’Urgell.

És l’únic vestigi que es conserva de l’antic castell. Té set metres de diàmetre, quinze metres d’alçada i es pot pujar fins al matacà.

Van aprofitar les escales per fer les pintades L’autor o autors d’aquest acte vandàlic van aprofitar les escales metàl·liques que donen accés a l’interior de la torre per fer les pintades. Una vegada a dins, es pot accedir a la part superior del Pilar d’Almenara. La torre de guaita és un lloc molt freqüentat per senderistes, ciclistes i corredors i és habitual fer-s’hi fotos. Precisament per aquest indret passa una de les rutes d’aquesta edició de la Cursa de la Dona d’Agramunt.

Una de les pintades.

Una de les pintades.A. GUERRERO

tracking