SEGRE

TERRITORIS FRONTERA

Andorra 'envaeix' cinquanta metres de territori lleidatà i construeix un parc solar

El Parc Natural de l'Alt Pirineu demana als Rurals un informe sobre si la planta fotovoltaica, la més gran al Principat, és en part a Os de Civís || Els agents de la Generalitat faran un estudi topogràfic

En primer terme, les basses d'aigua i al fons el parc solar. A la dreta, l'estació d'esquí.

En primer terme, les basses d'aigua i al fons el parc solar. A la dreta, l'estació d'esquí.webcam vallnord-pal arinsal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha encarregat als Agents Rurals que investiguin si el parc solar que està construint Andorra a la zona del Planell de la Tossa, a la parròquia de la Massana, ocupa territori català. Els responsables de l’espai natural protegit consideren que “fins a un 40 per cent de la superfície de la zona fotovoltaica”, de 22.000 metres quadrats i que es convertirà en la més gran del país veí, estaria aixecant-se en terreny de l’entitat municipal descentralizada (EMD) d’Os de Civís, a les Valls de Valira. Així ho va explicar ahir Marc Garriga, director del Parc Natural, que va dir que “els límits fronterers entre Andorra i Catalunya no coincideixen segons si mires la cartografia i el cadastre del Principat o la cartografia oficial catalana i espanyola”.

Segons la documentació del país veí, la totalitat del Planell de la Tossa, al costat de l’estació d’esquí de Pal-Arisal, pertany a Andorra. En canvi, la cartografia catalana fixa la frontera al mig de la Tossa. “Existeix una diferència de cinquanta metres de distància entre les dos cartografies i caldrà comprovar on són les fites i el límit real”, apuntava Garriga.

“El Principat considera que tota la part plana i la que continua fent aigües cap a Os de Civís és seua. En canvi, la nostra cartografia posa els límits a la zona que fa aigües cap a l’Alt Urgell”, va afegir. El responsable del parc va assegurar que ha contactat amb la parròquia de la Massana per informar de la situació i de l’inici de la investigació.

El Govern d’Andorra i el comú de la Massana, per la seua part, van indicar que no estan al cas de cap investigació sobre els límits entre els dos països.Fonts de la conselleria d’Acció Climàtica van explicar que durant els propers dies agents rurals es desplaçaran a la zona per realitzar la primera inspecció sobre el terreny i realitzaran un aixecament topogràfic amb GPS.

Un antecedent que va acabar a favor del Principat El president de l’entitat municipal descentralitzada d’Os de Civís, Jordi Betriu, va assegurar que fa més d’una dècada es va produir una situació similar al mateix espai amb la construcció de dos basses d’aigua per alimentar els sistemes d’innivació artificial de l’estació d’esquí a la zona del Planell de la Tossa. En aquell moment, segons va assegurar l’alcalde, “la justícia va acabar donant la raó al Principat d’Andorra”.La importància del límit fronterer rau en el fet que si l’espai en disputa està en territori lleidatà implica que es troba dins del parc natural, on no podria construir-se un parc solar com el que s’ha promogut.L’obra es convertirà, de fet, en la planta fotovoltaica de més dimensions del país veí i permetrà subministrar el 35% del consum elèctric que requereix en un any normal l’estació Vallnord-Pal Arinsal. S’estan instal·lant 5.300 plaques fotovoltaiques que ocuparan 22.000 metres quadrats de superfície.L’equipament, que suposa una inversió de 2,2 milions d’euros, es preveu que entri en funcionament aquest mateix hivern.

tracking