SEGRE

EUROPA TRIBUNALS

Brussel·les du Espanya davant la Justícia pels ajuts a la TDT

La quantitat que l’Estat ha de recuperar supera els 300 milions d’euros || Són il·legals i distorsionen el mercat, segons la CE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió Europea (CE) va decidir ahir portar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no haver recuperat l’ajuda estatal que va concedir per a l’expansió de la televisió digital terrestre (TDT) en zones remotes i de difícil accés de tot l’Estat, ajuts que superen els 300 milions d’euros –46 dels quals corresponen a Castella-la Manxa–. L’executiu comunitari ja va advertir el 2013 i el 2014 que aquests ajuts eren incompatibles amb la normativa europea i el va obligar a recuperar-los.

No obstant,

“les autoritats espanyoles només han recuperat una petita fracció de l’ajuda”, assenyala la CE en un comunicat. En concret 5,5 milions dels 260 dedicats a les zones de difícil accés i res en el cas de Castella-la Manxa.

Segons Brussel·les, el resultat del retard en la implementació d’aquestes advertències suposa que “continua la distorsió de la competència en els mercats en detriment d’altres operadors”. D’acord amb el principi de neutralitat tecnològica, el finançament públic ha d’estar disponible per a tots els tipus de transmissió –incloent-hi terrestre, per satèl·lit, cable o internet– i Espanya va incomplir aquest principi a l’atorgar subsidis només a la TDT.

Per tot plegat, l’organisme comunitari ha decidit remetre el cas directament al Tribunal de Justícia per la violació de les regles comunitàries en matèria d’ajuts d’Estat.

El 2015 el Tribunal General de la UE va rebutjar els recursos presentats per Espanya i els beneficiaris per anul·lar la decisió de la CE sobre l’extensió de la TDT a Espanya. Tot i que encara falten per resoldre algunes apel·lacions, Espanya continua obligada a recuperar els ajuts i anul·lar els pagaments.

Competència multa amb 16.000 euros OrangeLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat Orange amb una multa de 16.000 euros per no haver presentat l’informe sobre el finançament de pel·lícules i sèries europees, una infracció administrativa lleu. L’organisme estatal ha recordat que la Llei General de la Comunicació Audiovisual obliga les companyies de televisió a destinar el 5% dels seus ingressos d’explotació a finançar obres audiovisuals europees: pel·lícules per a cine, sèries de televisió i produccions d’animació i documentals.

tracking