SEGRE

TELEVISIÓ ENTREVISTA

«Trinxeres' reivindica la memòria de la Guerra Civil»

ELOI VILA | Periodista

«Trinxeres’ reivindica la memòria de la Guerra Civil»

«Trinxeres’ reivindica la memòria de la Guerra Civil»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En quin moment històric se situa Trinxeres?

El programa se situa entre l’abril i el desembre de l’any 1938. Els franquistes arriben a les portes de Catalunya i s’estableix un gran front de guerra que ressegueix la frontera natural dels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre.

Juntament amb els periodistes Carles Costa (Divendres) i Marc Juan, recorren a peu els 350 quilòmetres de l’esmentada línia defensiva. Amb quin propòsit?

El propòsit principal és explicar la Guerra Civil a través d’històries emotives de la gent.

Han passat vuitanta anys des d’aleshores. Van tenir moltes dificultats per trobar testimonis i/o supervivents?

A cada poble, darrere de cada porta, hi ha històries de la guerra. De supervivents, tanmateix, en queden pocs i són molt grans. Per això Trinxeres és una de les últimes oportunitats de parlar-hi.

Què ha après de tots ells?

Primer, que les cicatrius de la guerra encara són vives al país. Segon, que els supervivents, siguin d’un bàndol o de l’altre, coincideixen que allò no es pot tornar a repetir. I, finalment, que el que van viure se’ls ha quedat gravat en la memòria, no s’oblida mai.

Per què creu que és important recuperar la memòria de la Guerra Civil?

És necessari perquè recordar et permet reivindicar, reclamar, per exemple, els desapareguts en la guerra. Un estat té l’obligació d’oferir als seus ciutadans les eines per recuperar la memòria.

Quin és l’itinerari que segueix el programa?

Vam dividir la ruta en fronts: Pallars, Montsec/Balaguer, Segre, Batalla de l’Ebre (dos capítols) i tram baix de l’Ebre. En total, eren sis entregues, però, vist el resultat, TV3 ens va demanar que en féssim dos més i vam decidir fer-ne una de la guerra a Barcelona i una altra del camí cap a l’exili.

Avui s’emet l’entrega sobre el front del Segre. Què hi trobarem?

El programa comença a Vilanova de la Barca i parlem amb Ramona Caro, una dona filla d’un soldat republicà. També a Vilanova trobem Jordi Verdú, que té una mena de sala museu amb material bèl·lic. A Lleida parlem amb Manel Sampedro, un dels supervivents del bombardeig al Liceu Escolar, i també amb Ventura Margó, que va viure l’ocupació, i visitem la Seu Vella amb membres del Centre Excursionista de Lleida. A Aitona trobem Pol Galitó, un home que ressegueix l’itinerari que va fer Robert Capa, i a Seròs, la família Casares, seguint l’itinerari de guerra de l’avi.

Quina és la seua vinculació amb la Guerra Civil?

Sempre m’ha interessat la història relacionada amb el periodisme. He escrit un llibre amb testimonis de la guerra, Cartes des del front, i he estat guionista de la sèrie 300 i Viatge de Companys.

Han estat dotze setmanes de gravacions a l’estiu, 350 quilòmetres a peu, nits en tendes de campanya. Com ha estat la convivència?

Ens hem fet molt amics, a pesar que no ens coneixíem.

Projectes?

La idea és fer més capítols de Trinxeres.

tracking