SEGRE

LLENGUA CATALANA

L'Institut d'Estudis Catalans ratifica “per consens” la reducció de 150 a només 15 accents diacrítics

L’Institut d’Estudis Catalans ratifica “per consens” la reducció de 150 a només 15 accents diacrítics || Període de quatre anys per adaptar-se als canvis també en prefixos, dièresis, guions o lèxic

Els màxims responsables de la Secció Filològica i de l’IEC.

Els màxims responsables de la Secció Filològica i de l’IEC.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha reduït finalment a quinze els accents diacrítics de monosíl·labs que es mantenen a la nova Ortografia de la llengua catalana, la nova versió de la qual va ser ratificada “per consens” al ple de la institució celebrat dilluns passat amb una sola abstenció. La presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, M. Teresa Cabré, va donar a conèixer ahir la decisió afirmant que “l’ortografia d’una llengua és simbòlica i icònica”, però assegurava que “no fa més o menys rica una llengua” el seu nombre de diacrítics, una reducció que havia suscitat debat des que es va presentar el passat 30 de setembre, com ja va publicar SEGRE.Finalment, les paraules que mantenen accent diacrític, que en la proposta inicial eren catorze, van quedar en quinze amb l’afegit de sòl/sol (vegeu el desglossament). El cap del grup d’ortografia de l’IEC, Vicent Pitarch, va considerar que la modernització de l’ortografia era necessària seguint la base de Pompeu Fabra, i va remarcar que, entre els aspectes que han utilitzat per a la reducció d’ús, figuren la simplificació i el manteniment dels més freqüents. A més de la reducció de diacrítics, els canvis més significatius que proposa la nova Ortografia són l’ús del guió en paraules compostes i prefixades i la supressió de la dièresi en els derivats cultes acabats en el sufix -al, entre d’altres. A més d’aquests canvis, també s’han incorporat noves entrades de lèxic, com les paraules aiatol·là, blog o cànnabis, i s’han modificat gràficament paraules com sèquia, que passa a ser séquia.Cabré va sostenir que no és una reforma ortogràfica, sinó que es tracta d’una modificació d’alguns punts, molts suggerits per diferents col·lectius: “No actuem des de la prepotència”, va remarcar, i va afegir que el grup d’ortografia de l’IEC ha realitzat més d’una cinquantena de reunions.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, va afirmar que “és bo que la llengua provoqui debat”, va destacar la seua creença en l’evolució dels organismes i les llengües i va recordar que la revisió no s’ha fet de forma aïllada a la Secció Filològica, ja que no només hi ha filòlegs, sinó també escriptors i traductors.

L’IEC va informar, per la seua banda, que ara s’obre un període de quatre anys perquè els canvis es vagin coneixent i integrant, i el 3 de novembre hi ha prevista una sessió informativa sobre la Gramàtica –que es publicarà el 23 de novembre– i l’Ortografia, la versió en paper de la qual es preveu que surti el 2017.

ALGUNS CANVIS Accent diacrític. El conserven només 15 monosíl·labs de 150 paraules: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos i sòl/ sol, incorporat a última hora després d’atendre peticions. Dièresi. Se suprimeix en els derivats cultes acabats en -al, com a fluïdal, laïcal, helicoïdal o trapezoïdal. Guió. S’escriurà entre prefix i sintagma i quedarà ex-director. Juntes i sense guió aniran paraules com sensepapers o a matadegolla. Junta i amb guió, déu-n’hi-do. Doble erra. Quan el so apareix entre vocals precedit d’un prefix o un radical, com arítmia, que serà arrítmia.

tracking