SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Un jutjat d'Osca inicia la via per enviar la policia al Museu de Lleida

Per emportar-se 44 obres d’art de Sixena, que la Generalitat no entrega a l’estar protegides

Un jutjat d'Osca inicia la via per enviar la policia al Museu de Lleida

Un jutjat d'Osca inicia la via per enviar la policia al Museu de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat número 1 d’Osca ha fet un pas més en el procés de reclamació de les 44 obres de Sixena dipositades per la Generalitat al Museu de Lleida (de la inauguració del qual es compleixen avui nou anys) i ha posat en marxa els tràmits per a la possible tramesa de la policia per aconseguir les peces. Així doncs, la lletrada de l’administració de justícia –funcionària anteriorment denominada secretària judicial– ha redactat una diligència en la qual constata que la Generalitat no ha entregat en el termini aquestes 44 obres, tal com havia ordenat la titular del jutjat oscenc en l’execució provisional de la seua sentència, i acorda “donar trasllat a la magistrada conforme al disposat a l’article 701.1 de la llei d’Enjudiciament Civil”.

Aquest punt de la llei assenyala que si no s’ha dut a terme l’entrega i és necessari entrar en llocs tancats, s’ha d’obtenir l’autorització del tribunal que hagi ordenat l’execució, “podent auxiliar-se de la força pública, si fos necessari”. La diligència afegeix que és possible presentar un recurs de reposició en el termini de cinc dies.

Per la seua banda, la conselleria de Cultura va precisar en un comunicat que “el jutjat d’Osca no ha dictat cap interlocutòria ni resolució per activar o iniciar els tràmits d’una suposada confiscació dels béns de Sixena que es troben al Museu de Lleida”.

Segons la conselleria, “les úniques novetats són dos diligències firmades per la lletrada de l’administració de justícia en resposta a un nou escrit presentat dilluns per la part que representa l’ajuntament de Vilanova de Sixena –l’advocat Jorge Español–, i que encara no han estat valorades per la jutge encarregada del cas, que no ha dictat cap nou pronunciament en les últimes hores”. L’altra diligència té a veure amb les dos peces tèxtils en parador desconegut que el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) no va entregar a finals de juliol juntament amb el mig centenar d’objectes que va enviar al monestir de Sixena. En el seu dia, el director del MNAC, Pepe Serra, va manifestar que van haver de ser dipositades al Museu de la Indumentària i que “mai van tenir entrada al MNAC”. Al seu torn, la lletrada acorda donar trasllat a les parts perquè en cinc dies indiquin si amb aquestes manifestacions del director del MNAC “donen per complimentat el tràmit”.

ENQUESTA

Josep tort. historiador/exdirector Seu Vella «Aquesta no és manera de fer les coses. Sembla que estiguem en una altra època i no al s. XXI . personalment, amb el cor, m’agradaria que es quedessin, però no entenc de lleis.»

Carme vidal. lleida «M’agrada més l’art que el dret, però per l’interès per l’art diré que em fa pena que no es respecti, sinó que les obres es converteixin en un punt de litigi entre diferents interessats.»

Rosa Díaz. vitòria/visitant del museu de Lleida «Crec que totes les zones tenen dret de disfrutar del seu patrimoni. Ara, si això suposa la seua destrucció, com les pintures del MNAC , millor que es quedin on estan ara.»

Rosa García. vitòria/visitant del museu de lleida

Un "tràmit" segons institucions i entitats de Lleida

Institucions que formen part del consorci del Museu com la Diputació i la Paeria van coincidir ahir a assenyalar que la diligència de la lletrada és un nou “tràmit processal” i caldrà esperar pròximes actuacions de la magistrada, que encara no ha dit res. Des dels serveis jurídics de la corporació provincial es va insistir que la diligència “no inicia cap ús de la força pública” al Museu de Lleida i van reafirmar la postura de defensa de les 44 obres reclamades perquè no surtin de Lleida, “presentant les argumentacions que siguin necessàries en coordinació amb els serveis jurídics de la Generalitat”.

Des de la Diputació també es va recordar la demanda admesa a tràmit en un jutjat de Rubí en la qual es planteja el dret de retenció de les peces. Per la seua part, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va afirmar que “han de respectar-se totes les lleis però també les de patrimoni de Catalunya i els drets de Catalunya sobre aquestes peces”. Ros va insistir en “la recerca de solucions a través del diàleg, com ja va fer en el seu moment el conseller de Cultura”. Des del Museu de Lleida, el seu director, Josep Giralt, va assegurar que “estem tranquils” davant d’un pas processal més, i “caldrà esperar fins al final del procés”.

Per la seua banda, el portaveu de la plataforma d’entitats socials i culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, va dir que “no és hora d’alarmar-se davant d’aquest tràmit processal”, encara que això sí, “podria ser el desencadenant d’una situació que no ens agradaria haver de veure”, en al·lusió a l’entrada de la policia al Museu. Quinquillà va assegurar en aquest sentit que la plataforma cívica continuarà compromesa amb el Museu. Per la seua part, l’advocat aragonès Jorge Español va qualificar la diligència de “notícia esperada” després de les “vanes promeses d’entrega” del conseller Vila.

En un altre ordre de coses, el MNAC va demanar al jutjat número 2 d’Osca de prorrogar deu dies més el termini per presentar els informes amb què s’oposarà a l’execució provisional de la sentència de la jutge, que va ordenar reintegrar les pintures murals al monestir de Sixena.

Dos visitants ahir al Museu de Lleida, en una de les sales on s’exhibeixen tres caixes sepulcrals originàries del monestir de Sixena.

Dos visitants ahir al Museu de Lleida, en una de les sales on s’exhibeixen tres caixes sepulcrals originàries del monestir de Sixena.

tracking