SEGRE

ART PROTECCIÓ DEL PATRIMONI

Restauraran les pintures de la cova del Tabac i estudien limitar-hi l’accés

La conselleria de Cultura s’ha compromès a recuperar les pintures rupestres d’aquest espai || El consistori de Camarasa veu necessàries mesures de prevenció

Una esvàstica que va aparèixer pintada a les parets de la cova.

Una esvàstica que va aparèixer pintada a les parets de la cova.

Creat:

Actualitzat:

Els serveis territorials de Cultura a Lleida s’han compromès a avaluar l’estat de les pintures rupestres de la cova del Tabac a Camarasa (declarada Patrimoni Mundial per la Unesco el 1998 amb la resta que configuren l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica) i posteriorment a restaurar-les i netejar-les, després del descobriment de pintades en aquest enclavament, que acumula escombraries i rebutjos. Entre les pintades destaca una esvàstica, així com diversos grafitis a la roca i a sobre de les pintures rupestres. Segons va confirmar a SEGRE el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, ben aviat es convocarà una reunió amb els arqueòlegs per estudiar l’actuació necessària en aquest enclavament de la Noguera. Això sí, va reconèixer que, atesa la seua ubicació, resulta difícil protegir aquest patrimoni, al trobar-se en un lloc de difícil accés. Per la seua part, l’alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, va destacar que l’objectiu del consistori és “eliminar les pintades i analitzar les mesures necessàries de protecció de la zona per prevenir així possibles actes vandàlics”, va dir. Lizaso va confirmar que preveu reunir-se durant les properes setmanes amb els arqueòlegs del departament de Cultura i de l’Espai Orígens, centre que gestiona les visites guiades a la cova, per estudiar les actuacions més immediates. Va assegurar que una d’aquestes mesures ha de passar per regular l’accés a la cova o a la zona. Va assenyalar que també preveu reunir-se amb representants de la conselleria d’Agricultura per abordar com regular l’accés. “És evident que no podem tancar un espai públic, encara que és necessari actuar amb mesures de protecció i prevenció.” Va assenyalar que l’enclavament té un gran valor per als veïns de Camarasa i va recalcar que “se’l senten seu”, però també va apuntar la necessitat de garantir que els arqueòlegs puguin treballar a la cova en perfectes condicions i que els turistes la puguin visitar amb totes les garanties. Per a Lizaso, existeix un gran desconeixement de la importància patrimonial d’aquest enclavament. “Molta gent no sap que la cova compta amb la catalogació de Patrimoni Mundial” i “hem d’aconseguir preservar-la.”

Així mateix, durant la mateixa intervenció, el consistori va millorar-ne l’accés des del camí rural. Per la seua part, a les pintures rupestres d’Os de Balaguer s’han comptabilitzat fins a 29 figures de traços simples i tints plans, majoritàriament en color negre. Algunes, tanmateix, presenten també cromàtiques vermelloses.

Els experts les situen aproximadament en l’edat de bronze, entre el 1800 i el 650 a. C.

Protecció de les que poden veure’s a Os de Balaguer i PontsEl departament de Cultura ha treballat també durant els últims anys en la protecció d’altres pintures rupestres de la província de Lleida declarades Patrimoni Mundial el 1998 com són les de la cova dels Vilars (o dels Vilassos), situada al terme municipal d’Os de Balaguer, o les de Mas de N’Olives, a la zona de Torreblanca de Ponts. En aquest últim cas va instal·lar una passarel·la i una petita estructura metàl·lica que serveix com a sostre.

tracking