SEGRE

POLÍTICA CULTURAL LLENGUA

Voluntariat per la Llengua virtual

Nou programa per practicar el català conversant a través de videoconferència en ordinador o dispositiu mòbil || Unes 440 parelles lingüístiques el 2016 a Lleida, un 10% més que el 2015

Grup de parelles lingüístiques a Tàrrega en l’edició de l’any passat del Voluntariat per la Llengua.

Grup de parelles lingüístiques a Tàrrega en l’edició de l’any passat del Voluntariat per la Llengua.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La direcció general de Política Lingüística del departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística han posat en marxa el Voluntariat per la Llengua virtual amb l’objectiu d’estendre aquest programa de parelles lingüístiques a persones que, a causa de la distància geogràfica, no poden coincidir presencialment. Després de més de deu anys de funcionament (vegeu el desglossament), aquest programa, destinat a aparellar estudiants de català amb voluntaris per practicar la llengua fora d’una aula conversant en un context distès, es modernitza amb aquesta nova modalitat virtual, mitjançant la qual les parelles podran continuar quedant per conversar en català –una hora a la setmana durant almenys deu setmanes– des d’un ordinador o un dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.

La participació en el programa del Voluntariat per la Llengua a les comarques de Lleida es manté a l’alça durant els últims anys. Amb dades encara provisionals de l’any passat, el Consorci per a la Normalització Lingüística de Lleida va registrar un total de 438 parelles lingüístiques, al voltant d’un 10% més que l’any anterior, el 2015. Des del 2003, quan es va posar en marxa aquest programa d’aprenentatge i pràctica de la llengua, a Lleida s’ha posat en contacte més de 5.000 parelles lingüístiques.

Per participar com a voluntari lingüístic, per ajudar una altra persona a practicar el català, o com a estudiant, per practicar la llengua, s’ha de ser major d’edat i inscriure’s en el programa http://vxl.cat/participa-hi, indicant a partir d’ara l’opció escollida entre la modalitat virtual, la presencial o les dos.

Aquest nou programa a distància s’ha provat amb 23 parelles virtuals formades per voluntaris que ja havien participat en l’experiència presencial i alumnes dels cursos de la modalitat lliure de la plataforma Parla.cat d’aprenentatge virtual, procedents de Barcelona i Girona, de Guadalajara, Guipúscoa, Madrid i Sevilla, i de diversos països com l’Argentina, Holanda, Mèxic o Rússia, amb un grau de satisfacció de 4,63 sobre 5.

Més de 110.000 parelles en 14 anys de trajectòria del programaEl programa Voluntariat per la Llengua va arribar el 2015 a les 100.000 parelles lingüístiques a Catalunya, i ara ja s’han superat les 110.000. Iniciat el 2003, el programa vol facilitar a les persones amb coneixements bàsics de català i que volen llançar-se a parlar-lo que el puguin practicar en un context real i relaxat. Segons dades del 2015, els aprenents –la majoria tenien entre 30 i 39 anys– procedien de l’Amèrica del Sud i, en menor mesura, del nord de l’Àfrica, Europa i l’Amèrica Central. La majoria dels voluntaris tenien entre 50 i 65 anys.

tracking