SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Obertura ‘bel·licista’ a Sixena

El monestir ja exhibeix les obres que guardava el MNAC, lliurades per ordre judicial || Lambán amenaça de “trucar” a la policia si no s’entreguen les 44 del Museu de Lleida també reclamades

Algunes de les peces es troben en vitrines blanques que contrasten amb la sòbria pedra de l’edifici.

Algunes de les peces es troben en vitrines blanques que contrasten amb la sòbria pedra de l’edifici.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 51 conjunts d’obres d’art que el 26 de juliol passat el Museu Nacional de Catalunya (MNAC) va entregar a Aragó per ordre judicial poden contemplar-se des d’ahir als antics dormitoris del monestir de Santa Maria de Sixena, el cenobi del qual eren originaris. El president aragonès, Javier Lambán, va inaugurar ahir les visites guiades a aquestes dependències –que es duran a terme només divendres, dissabtes i diumenges de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h– restaurades expressament per acollir aquestes obres i les 44 del Museu de Lleida que també reclama Aragó. Lambán va qualificar la jornada, en un discurs dur i bel·licós, de “dia històric” perquè els aragonesos ja poden veure les peces que “en el seu dia van ser espoliades per Catalunya i traslladades de manera absolutament impròpia als museus de Lleida i Barcelona”, va assegurar abans de recordar que aquests anys Aragó ha lliurat “una dura batalla als jutjats”. Així mateix, va reclamar que la Generalitat “estigui a l’altura” i entregui les obres de Lleida i les pintures de la sala capitular del MNAC. També va assegurar que si les institucions catalanes ometen o es resisteixen a complir les sentències judicials, el govern d’Aragó o l’ajuntament de Sixena exigiran el seu compliment a través de tots els mitjans legals. “Si és necessari requerir a la jutge que ho facin a través de l’actuació de la Policia Nacional, ho farem sense cap gènere de dubte, encara que volem tenir una bona relació amb Catalunya”, però “mai al preu de renunciar als nostres legítims drets”.

Durant la jornada també es va inaugurar la restauració de la sala capitular, que està tancada des de fa quinze anys, on esperen “recol·locar” els frescos que es troben actualment al MNAC de Barcelona tal com dicta una altra sentència judicial aragonesa.

Les visites guiades tindran lloc només els divendres, dissabtes i diumenges, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h

L’exposició mostra tèxtils i fragments de pintures murals entregats pel MNAC a l’estiu, a més de peces de ceràmica, orfebreria o reliquiaris instal·lats en vitrines blanques que contrasten amb la sobrietat de les pedres.

Les obres entregades incloïen dos fulls de porta de fusta policromada del segle XIII, quatre frescos de tela de Mateu Ferrer i anònims del segle XVI, un conjunt de tretze petits fragments de pintures del segle XII, un altre amb 37 peces d’indumentària amb casulles, estoles o capes d’entre els segles XVIII i principis del XX, tres reliquiaris del segle XIX o tres fragments de plats de ceràmica, entre d’altres.

Cap d’aquestes peces estava exposada al MNAC sinó que es trobaven guardades al magatzem, ja que es considerava que tenien poc valor patrimonial i no estaven ni catalogades. De les 44 obres que Aragó reclama a Lleida, set estan exposades, com les caixes sepulcrals d’Isabel d’Aragó, de Francisquina d’Erill i Castro i de Beatriu Cornell, a més de les escultures d’alabastre del retaule de Santa Anna, obra de Gabriel Joly, corresponents al Naixement de la Mare de Déu, els Esposoris de la Mare de Déu, Commiseratio Patris i Santa Generació.

Algunes de les peces es troben en vitrines blanques que contrasten amb la sòbria pedra de l’edifici.

Algunes de les peces es troben en vitrines blanques que contrasten amb la sòbria pedra de l’edifici.

tracking