SEGRE

equipaments

El nou Museu Morera de Lleida ja té garantit el finançament

Confirmen que rebrà els 2 milions del fons europeu FEDER i el projecte del nou equipament sortirà a licitació el maig

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat aquest dimarts que el nou Museu Morera té garantit el finançament amb els 2 milions dels fons europeus FEDER. Ros ha explicat que “avui mateix hem sabut que la Paeria rebrà aquest ajut” i ha destacat que “l’any del Centenari del Museu Morera es complirà un somni que ha estat possible gràcies a la complicitat de totes les administracions i, per tant, serà una realitat al 2019”.

“Licitarem el projecte d’aquest important equipament cultural de la ciutat al mes de maig, un cop sigui aprovat pel ple municipal”, ha assegurat l’alcalde.

Segons Ros, la nova seu del Morera abastarà diferents dimensions tant des del punt de vista de la rehabilitació arquitectònica d’aquest edifici històric, com des de la vessant dinamitzadora per recuperar la vitalitat de la Rambla de Ferran.

Amb la subvenció dels fons FEDER concedida a la Paeria, juntament amb l’acord amb el conseller de Cultura, Santi Vila, i l’aportació municipal està garantida la viabilitat econòmica del projecte del Museu d’Art de Lleida, que en total ascendeix a 4,7 milions d’euros.

A més, ha recordat l’alcalde, també s’optarà a les ajudes de l’1% Cultural que s’obriran entre els mesos de març i abril, després de rebre fa uns dies el suport del Ministeri de Cultura per presentar el projecte de la nova seu del Museu en la trobada mantinguda a Madrid amb el secretari d’estat de Cultura, Fernando Benzo, i amb el director general de Belles Arts, Luis Lafuente.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Josep Borrell, ha assegurat que “aquesta bona notícia el que fa és guanyar temps al temps i, per això, ens hem de felicitar tots.

El director del Museu, Jesús Navarro, ha detallat el calendari que es preveu a partir d’aquest moment. En aquest sentit, ha explicat que el projecte arquitectònic de caràcter executiu estarà enllestit durant el mes de març perquè al mes de maig es pugui presentar la licitació del mateix.

Així, a la tardor s’iniciarien les obres que durarien fins al 2018 i es completarien al 2019 amb la implementació museogràfica de l’equipament i la seva inauguració. Navarro s’ha mostrat molt satisfet perquè “la resolució del FEDER confirma la viabilitat econòmica del projecte del nou Museu d’Art de Lleida”.

Un projecte per dotar d’una nova singularitat al Museu Morera El projecte del nou Museu d’Art de Lleida (nova denominació del Museu Morera) ha estat elaborat pel director del Museu, Jesús Navarro, i l’arquitecte municipal, Jaume Terès, i ha comptat amb l’assessorament museogràfic de l’empresa Croquis – guanyadora del concurs convocat per l’encàrrec d’aquest treball. La intervenció arquitectònica té per objectiu reconfigurar i reformular l’edifici i projectar una nova fita urbana destacada i equilibrada, cabdal per dotar d’una nova singularitat al Museu. Aquesta intervenció, doncs, configurarà un nou equilibri entre l’edifici i la ciutat, tan en relació a la Rambla de Ferran com a la interacció visual amb la Seu Vella. El projecte també planteja una museografia flexible, modular, neutra i plenament accessible com a elements identificadors del nou Museu. Totes les sales d’exposicions previstes (1a, 2a, i 3a plantes) estan concebudes de la mateixa manera, per permetre la seva reconfiguració permanent. La planta baixa, pensada com una mena de plaça pública, acollirà els serveis d’acolliment del visitant, la botiga i els espais especials d'interpretació dels continguts del museu amb el visitant. Tot això amb la idea de reforçar l’eix Rambla Ferran – Vestíbul – i l’espai que es crea arquitectònicament en sentit vertical a través d’obertura del pati central fins arribar a la terrassa. La darrera planta del Museu (5a.) acollirà els espais complementaris de la museografia: la sala d’actes polivalent i l’aula didàctica. Comptarà també amb una terrassa mirador amb vistes a la Seu Vella. Com una extensió de les sales d’exposició bona part de les reserves del Museu (4a planta) seran visitables. Aquesta innovació museogràfica ha de permetre la superació dels límits espacials que condicionen i limiten l’espai físic dels museus i facilitar al màxim l’accés a les seves col·leccions. Aquest espai de reserva serà complementat en un altre espai a la planta baixa, aquest del tot privat que funcionarà com a taller bàsic de conservació i d’espai de recepció dels béns artístics que rep el Museu.

La roda de premsa d'aquest dimarts per anunciar el finançament per al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida.

El Museu Morera de Lleida ja té garantit el finançamentLleonard Delshams

tracking