SEGRE

PATRIMONI SUCCESSOS

A la recerca de la pila d'aigua beneïda

Denuncien el robatori d’aquesta peça de l’església romànica de Sant Sadurní d’un nucli abandonat del Pont de Suert || La desaparició va ser detectada per un veí de la zona durant una excursió

Imatge exterior de l'església de Sant Sadurní d'Esperan.

Imatge exterior de l'església de Sant Sadurní d'Esperan.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra han rebut la denúncia del robatori de la pila d’aigua beneïda de pedra de l’església romànica de Sant Sadurní d’Esperan, protegida com a Bé Cultural d’Interès Local i ubicada al nucli abandonat d’Esperan, pertanyent al Pont de Suert i abans a Malpàs. Al ser un nucli despoblat resulta difícil saber la data de la desaparició, encara que l’última vegada que s’ha pogut constatar la seua presència a l’emplaçament original era el dia de Nadal.

La denúncia ha estat interposada fa escassos dies per un veí de la zona que se’n va adonar durant una excursió al temple al qual s’accedeix per una pista, per la qual cosa presumeix que qui es va emportar la pila va haver de necessitar un vehicle. “Un dels problemes freqüents que tenim aquí és que hi ha molt romànic desprotegit quan es tracta d’esglésies que no són Patrimoni de la Humanitat”, van assenyalar fonts coneixedores del cas.

L’església es troba en molt mal estat i els serveis territorials de Cultura ja havien redactat un projecte de restauració pressupostat en uns 30.000 euros, després d’una visita temps enrere amb responsables del bisbat i de l’ajuntament, segons va confirmar el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, que va afirmar no tenir constància del robatori ni de la denúncia. Sí que va detallar que un dels principals problemes que presenta el temple és que està descalçada una part de l’absis, amb la qual cosa podria desplomar-se, a banda dels notables problemes d’humitat que té. “Teníem constància del seu mal estat i per això vam redactar el projecte de recuperació, però ara és necessari trobar els diners.”

Imatge exterior de l’església de Sant Sadurní d’Esperan.

Imatge exterior de l’església de Sant Sadurní d’Esperan.

tracking