SEGRE

La Fira de Titelles ofereix prop d'un centenar d'actuacions

Un total de 28 companyies mostraran els seus muntatges els dies 5, 6 i 7 de maig

L'espectacle inaugural “Cendres”, de la companyia franco-noruega Plexus Polaire

L'espectacle inaugural “Cendres”, de la companyia franco-noruega Plexus Polaire

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fira de Titelles de Lleida omplirà els carrers i els escenaris de la ciutat els dies 5, 6 i 7 de maig amb 28 companyies, que faran 91 actuacions. La tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra; els codirectors de la fira, Elisabet Vallvé i Oriol Ferre; el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, i la directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montse Macià, han presentat aquest dimarts la programació d’aquesta 28a edició.

D’entre les novetats destaquen la nova programació OFF, incorporacions a les Jornades Tècniques amb l’espai Speed Meeting, la figura de “Facilitadora Pro”, o la creació del Premi del Jurat Infantil als Premis Drac d’Or.

En aquests tres dies del certamen es preveu que més de 40.000 espectadors, xifra que se va registrar l’any passat, visiten els 16 espais d’actuació.

Ferre ha explicat que enguany s’han presentat 302 propostes i que n’han visionat 70. D’aquestes han fet la tria, programant-ne 28, 3 més de l’any passat. El que tenen en compte principalment, segons ha comentat, és la qualitat, la innovació, si és estrena, les tècniques de manipulació, el públic al qual s’adreça i els espais que requereixen.

L’espectacle inaugural tindrà lloc el divendres dia 5. Es tracta de “Cendres”, de la companyia franco-noruega Plexus Polaire, que donarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles, amb una producció que es representarà per primer cop a Catalunya i Espanya.

De les 28 companyies participants, 17 són catalanes, 6 provinents de diverses autonomies espanyoles i 5 estrangeres. De les catalanes, 5 són de Lleida: Zum-Zum Teatre, Xip Xap, Tombs Creatius, Holoqué i el propi Centre de Titelles.

En total hi haurà 15 estrenes: 6 a Catalunya, 3 a Espanya i 6 estrenes absolutes. Així, el Centre de Titelles de Lleida presentarà, per primer cop en 30 anys, un espectacle de carrer de gran format, “Hathi”.

L'espectacle ‘L’oníric món de DINS’ de la companyia lleidatana Holoqué.

Espectacles per a tots els públics i franges d’edat

Com ja és habitual, la Fira comptarà amb moltes propostes adreçades als infants d’entre 3 i 6 anys, com “Maure el dinosaure” de Teatre Nu, “Deaguaybarro” dels càntabres Quasar o bé, des de Galícia, “Luppo”, de Baobab Teatro. Aquests espectacles se sumen a les propostes de Zum-Zum Teatre, dels Bambalina Teatre Practicable i dels canadencs Théâtre Motus.

Els espectacles familiars tenen un lloc destacat en la programació. És el cas, per exemple, de companyies lleidatanes com Holoqué amb el seu espectacle ‘L’oníric món de DINS’, Tombs Creatius Cia Arts de Carrer amb Xics del Xurrac i Xip Xap, teatre amb Transhumància.

Un any més, la Fira aposta per programar tres espectacles destinats al públic adult, també fidel seguidor de la Fira. Aquesta 28a edició és el torn de Lluís Danés – Santa Mandra amb Nàufrags, de T&T Productions amb Hand Stories i la companyia que inaugurarà la Fira, Plexus Polaire, amb el seu espectacle CENDRES.

Els espectacles al carrer

En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts. Hi haurà dos espectacles itinerants, que recorreran alguns dels carrers de la ciutat en les seves actuacions. És el cas de les companyies lleidatanes Centre de Titelles de Lleida, amb l’estrena d’”Hathi”, i de Xip Xap, teatre amb el seu “Transhumància”. Altres espectacles com “PIPA, el titella meravella” de la companyia Néstor Navarro-La Puntual o CIRCUS de la Companyia Jordi Bertran també ompliran els carrers de la ciutat de titelles i teatre.

Activitats que s’estrenen en aquesta edició

Facilitador Pro- Margarida Troguet. És una iniciativa de Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado (COFAE), a la qual pertany la Fira de Titelles de Lleida, que reforça la tasca de les fires, facilitant punts de trobada entre els diferents professionals assistents. Les fires en general, i també la Fira de Titelles de Lleida, són espais de negoci i trobada entre professionals. Per aquest motiu, des de COFAE s’ha activat aquesta línia de generació de contextos i situacions que afavoreixin la creació de punts de trobada i connexió entre ells. La funció del facilitador PRO consisteix en posar en contacte a professionals que no es coneixen, ja sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret.

Premis Drac d’or, una nova categoria. Els millors treballs dels creadors i de les companyies de teatre de titelles o teatre visual són premiats amb els Premis Drac d’Or, uns guardons iniciats l’any 1998 i ampliats posteriorment. Les companyies seleccionades a la Fira de Teatre de Titelles opten als premis en totes les seves modalitats. La Fira entrega un diploma i una estatueta als guanyadors, a més a més de publicar els premis atorgats i els noms de les companyies guardonades. Aquest any la Fira de Titelles ha afegit una nova categoria dins les modalitats de premis. Un jurat format per cinc infants que visionaran tots els espectacles infantils i familiars de sala atorgarà el guardó Drac d’Or del Jurat Infantil.

Titelles per a les escoles amb alumnes en risc d’exclusió social. Aquest any 2017, La Fira de Titelles, juntament amb l’entitat La Caixa, farà diferents actuacions de titelles en algunes escoles amb alumnes en risc d’exclusió social. La nova iniciativa segueix en la línia que s’ha marcat la Fira, fer del teatre de titelles una eina de transformació social.

El Centre de Titelles de Lleida organitza amb la Paeria la Fira, que compta amb el suport del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida.

L'acte de presentació de la 28a Fira de Titelles de Lleida

L'acte de presentació de la 28a Fira de Titelles de LleidaÒscar Mirón

tracking