SEGRE

PUBLICACIONS HISTÒRIA

Editen un compendi de les ermites barroques del Pirineu

Ubicades als bisbats d’Urgell i Solsona, entre d’altres || Obra de la historiadora de Sanaüja Maria Garganté i Xavier Solà

La presentació del volum va tenir lloc ahir a l’IEC.

La presentació del volum va tenir lloc ahir a l’IEC.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La historiadora de Sanaüja Maria Garganté i el de Girona Xavier Solà s’han encarregat de detallar en un llibre els santuaris, ermites i capelles barroques del Pirineu, moltes de les quals es troben als bisbats d’Urgell i Solsona, a banda dels de Vic i Girona. El llibre, titulat Santuaris, ermites i capelles a l’època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana, va ser presentat aquest dimarts a l’IEC, a Barcelona, encarregat de l’edició del volum juntament amb la Diputació de Barcelona.

El volum se centra en santuaris com els de Montgarri, Caldes de Boí, Gerri, el Tallat de Rocallaura, Bonrepòs, les Ares al port de la Bonaigua, el Miracle de Solsona, Ivorra o el Salgar a la Noguera, entre molts d’altres.

Aborda aspectes com el fet que alguns, a part d’“humanitzar el paisatge de muntanya”, es van convertir en centres espirituals de primer ordre, com va ocórrer al segle XVIII amb el santuari d’Arboló al Pallars Sobirà. De fet, encara avui dia els veïns de la zona li rendeixen una gran devoció.Santuaris, ermites i capelles a l’època del Barroc va rebre el primer Premi Rafael Patxot i Jubert, el 2015.

El guardó té per objectiu millorar la cultura i el coneixement i s’entrega a un treball d’investigació, bibliogràfic o d’assaig. Patxot va ser un dels mecenes catalans més importants del segle XX.

tracking