SEGRE

SANT JORDI 2017

Puigdemont: “Les armes catalanes són el llibre, la rosa i la cultura”

“Demostrem al món qui som” || El president critica que l’Estat s’afegeixi a la campanya davant de la Unesco després de perseguir la llengua

Sardanes

Sardanes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va celebrar aquest diumenge que la festivitat de Sant Jordi reflecteix a Catalunya com “un país culte que fa del llibre i de la rosa les seues armes més poderoses”. “Demostrem una vegada més al món qui som”, va demanar en un missatge institucional per la Diada de Sant Jordi a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, i a més, va evocar l’esforç del sector llibreter actual i de quan l’edició en català era clandestina. Per això, va recordar que Sant Jordi segueix celebrant-se “també gràcies als que van mantenir la festa en temps difícils”, i gràcies a ells el món coneix els escriptors catalans, a més de per la qualitat.

Puigdemont va afegir que la Generalitat de Catalunya i la Cambra del Llibre impulsen la candidatura perquè la Unesco declari aquesta festivitat Patrimoni Immaterial de la Humanitat: “Com més institucions s’afegeixin a la nostra proposta, millor”, va afegir.

El president va evocar l’esforç del sector llibreter i de quan l’edició en català era clandestina

“Si ho aconseguim no serà gràcies als hereus polítics d’aquells que van perseguir la cultura catalana durant dècades –en clara referència a l’Estat espanyol– sinó als que han mantingut viva la flama de la llengua i la cultura catalanes a través dels segles”, va assegurar el president de la Generalitat en el discurs institucional.

En aquest context, va ressaltar que ja fa anys que el Govern treballa amb el sector del llibre per aconseguir aquest reconeixement de la Unesco. “Ho aconseguirem gràcies a la gent que cada any, de forma massiva, omple els carrers amb llibres i roses”, va subratllar.

Puigdemont va constatar la qualitat de tot el sector del llibre a Catalunya tot l’any, no només el 23 d’abril, i va afegir que el protagonisme d’aquest dia “és de la gent”, per la qual cosa els va demanar sortir al carrer a comprar roses per demostrar que els catalans estimen la seua cultura. Per això, va animar els catalans a aprofitar la diada per “demostrar al món una vegada més” que Catalunya és “un país culte que fa del llibre i la rosa les armes més poderoses”.

Omella fa una crida a lluitar “contra qui divideix” L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va demanar aquest diumenge evitar la “confrontació” i la “divisió” i va fer una crida a “estendre ponts” durant l’homilia de la missa oficiada a la capella de la Generalitat amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Omella, acompanyat del cardenal arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va oficiar la tradicional missa de Sant Jordi, a la qual van assistir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; i altres autoritats i representants polítics. En al·lusió a la llegenda de Sant Jordi, l’arquebisbe va subratllar que no s’ha d’anar amb llances atacant els altres” sinó “el drac” que significa, va dir, “el pare de la divisió, el que vol trencar la comunió”. Omella va expressar dolor per les “insídies del mal” al món, entre les quals va citar la falta de respecte als drets humans, el maltractament d’innocents, la violència, la creixent desigualtat, la guerra i les lluites fratricides.

Catalunya

  • Els floristes han venut sis milions de roses a Catalunya. “Estem molt contents.” Així de satisfet es va mostrar el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, a l’hora de fer balanç de la venda de roses d’aquest Sant Jordi 2017. Una jornada en la qual es va arribar als sis milions de roses venudes, amb la qual cosa es va aconseguir un repte per al gremi, que temia un descens d’entre el 5 i el 15 per cent per caure la festivitat d’aquest any en diumenge. Guillén va considerar que la “fidelitat” del comprador al seu establiment de referència ha fet que aquest hagi estat, contra pronòstic, un molt bon Sant Jordi. En el que no hi va haver sorpreses és en el tipus de rosa adquirida. Novament, es va apostar de forma majoritària per la rosa roja, especialment les Freedom i Red Naomi.
  • ‘El Petit Príncep’ i Miquel Martí i Pol, els més tatuats. Les frases del llibre d’Antoine de Saint-Exúpery El Petit Príncep, del poeta Miquel Martí i Pol, d’Antonio Machado i del britànic JRR Tolkien van ser les més tatuades a l’estand d’Amazon del Palau Robert per la Diada de Sant Jordi. La més tatuada va ser la de Saint-Exupéry “L’essencial és invisible als ulls”, tant en català com en castellà, mentre que la cèlebre “Tot està per fer i tot és possible” de Martí i Pol també va gaudir de bona acollida entre el públic.
  • Milers de barcelonins inunden el carrer. Milers de barcelonins van omplir a primera hora de la tarda els carrers del centre de la ciutat en una festivitat de Sant Jordi que no es va veure afectada per haver-se celebrat en festiu i va ser amenitzada per un temps primaveral. Amb una previsió per part de la Urbana d’1,5 milions de persones per disfrutar del llibre i la rosa, els carrers de Barcelona es van omplir, com els trams de la part baixa de Rambla Catalunya, amb un públic bàsicament familiar però també turistes. 
tracking