SEGRE

POLÍTICA CULTURAL

Passola: “No abaixen l'IVA del cine per animadversió”

La directora de l’Acadèmia de Cinema visita l’institut Màrius Torres |

La directora de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola, ahir a l’institut Màrius Torres.

La directora de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola, ahir a l’institut Màrius Torres.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La productora, guionista, directora i presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola, va afirmar aquest dimecres a Lleida que el fet que Madrid no abaixés l’IVA cultural del cine i en canvi sí que ho fes en altres disciplines “només s’explica per l’animadversió del Govern del PP al món del cine perquè fa molt de temps que s’hi enfronten, sobretot des de la guerra de l’Iraq”. Ho té clar, “és com un càstig polític”. En aquest sentit va afegir que “és grotesc perquè a tots els països europeus i americans el cine rep ajuts, en canvi a Espanya això no ocorre”.

Segons la seua opinió, els ajuts són lògics perquè, “de totes les disciplines de la cultura, el cine és el que té més exposició pública, allò que explica més la cultura d’un país al món, que cohesiona més la societat... i el Govern del PP no ho entén”. Malgrat això creu que a Catalunya “tenim una mica més de suport però tampoc no podem fer lleis fiscals; no podem legislar en temes de mecenatge i no podem emular la resta de països europeus d’unes dimensions similars a les nostres com Dinamarca, Suècia o Holanda”. En aquest sentit va posar la sèrie Borgen com a exemple.

Al llarg de la seua trajectòria ha apostat per produir obres de grans autors catalans com en el seu cas va ser l’exitosa Pa negre, basada en la novel·la d’Emili Teixidor, o ara Incerta glòria, de Joan Sales, el que va ser editor del poeta lleidatà Màrius Torres a Mèxic. “Crec que si tenim grans autors de novel·les, hem de tenir grans pel·lícules amb què el públic se senti identificat. La prova és que quan jo faig aquestes pel·lícules, tenen èxit.” Passola va ser a Lleida per conversar amb els alumnes de l’institut Màrius Torres després de la projecció d’Incerta glòria.

tracking