SEGRE

LITERATURA

El Black Mountain de Bossòst tanca amb ganes de tornar

El festival negre va comptar des de dissabte amb plomes com Alicia Giménez Barlett

Una de les taules redones celebrades durant el cap de setmana a Bossòst dedicades a la novel·la negra.

Una de les taules redones celebrades durant el cap de setmana a Bossòst dedicades a la novel·la negra.AJUNTAMENT DE BOSSÒST

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Bossòst va clausurar aquest dilluns la primera edició de Black Mountain, el primer festival dedicat a la literatura de gènere negre de la Val d’Aran, que va comptar amb gran èxit de participació d’escriptors i lectors, procedents de diferents parts de la geografia espanyola. La sala d’actes de l’ajuntament va acollir diverses taules redones sobre el gènere, amb la presència d’autors de la talla d’Alicia Giménez Barlett, Angeline Pfitzner, Fernando Martínez Laínez, Jerónimo García Tomás, José Vaccaro Ruiz, Manuel Quinto, Mariano Sánchez Soler, Pablo de Aguilar, Paco Gómez Escribano, Xavier Borrell o José Luis Muñoz, comissari del festival.

A més, es van dur a terme diverses activitats paral·leles, com projeccions de cine a la sala audiovisual de Les, una sessió de jazz, una ruta per la muntanya, activitats gastronòmiques i un final de festa amb una firma de llibres a la plaça de l’Església. També es van decidir els premis La Orilla Negra, que va recaure en Rafael Fuentes Pardo amb la novel·la Ningún lugar, i del primer concurs literari juvenil Black Mountain Bossòst, que va guanyar l’alumna de tercer d’ESO Anna Solà.

Unes 200 persones van assistir al certamen i van omplir els hotels de la localitat aranesa

El festival va congregar prop de 200 persones des de dissabte fins aquest dilluns, fet que va suposar que els hotels de la població pengessin el cartell de ple. Va ser organitzat per l’associació Lee o Muere, l’ajuntament de Bossòst i Ediciones del Serbal, amb la col·laboració i el suport de diferents entitats de la zona.

L’alcalde del municipi, Amador Marqués, va explicar que “el Black Mountain és un primer pas important per garantir l’accés a la literatura i la cultura en general així com per fer de Bossòst una destinació de referència en la promoció i la creació cultural”.

Després d’efectuar les primeres valoracions, l’ajuntament i el comissari José Luis Muñoz treballaran en la possibilitat d’organitzar una nova edició, van anunciar.

Els certàmens literaris d’aquest gènere, en auge a Lleida Els festivals de novel·la negra estan vivint un veritable auge a Ponent. El juny de l’any passat, Lleida va estrenar també el seu primer festival d’aquestes característiques, El Segre de Negre. Així mateix, el 8 d’abril, les Borges Blanques va celebrar una jornada dedicada a la novel·la negra. Una proposta més original va ser Torrebesses Tremola, que va tenir lloc l’octubre passat en aquesta localitat, organitzada pel consistori i l’editorial Apostroph. Quatre escriptors es van tancar un cap de setmana al Castell-Palau emulant els fets de Villa Diodati de fa 200 anys i allà es van inspirar per escriure uns relats de terror que van veure la llum per Sant Jordi. A Espanya hi ha una vintena de certàmens de literatura negra, pràcticament la meitat a Catalunya. De tots, el més prestigiós és BCNegra, que cada any reuneix les millors plomes internacionals del sector.

tracking