SEGRE

HOMENATGE REIVINDICACIÓ

Tàrrega fa justícia a cinc de les seues dones il·lustres

Estrenen el documental sobre personatges rellevants femenins de l’últim segle

L’escriptora Josefina Vidal i la periodista Pilarín Minguell, en primer pla, són dos de les protagonistes.

L’escriptora Josefina Vidal i la periodista Pilarín Minguell, en primer pla, són dos de les protagonistes.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Tàrrega, com gairebé a tot arreu, amb prou feines hi ha informació sobre dones rellevants al llarg de la història. A tall d’exemple, mentre que el 27% dels carrers estan dedicats a personatges masculins, només el 6% porten nom de dones que van deixar empremta. Precisament ahir la capital de l’Urgell va estrenar el documental On són les dones targarines?, dedicat a cinc de les seues principals figures femenines del segle XX. Segons l’historiador Jordi Creus, col·laborador del projecte, “és un acte de justícia històrica. Sorprèn la poca informació sobre el treball que feien. No hi ha biografies, és un buit vergonyós, i el poc que es parla sobre elles és per qüestions religioses o pel fet de ser les esposes de prohoms”. En el mateix sentit es va pronunciar l’historiador Francesc Rodríguez Bernal, que va manifestar que fins a l’últim quart del segle XX les dones no van tenir recursos per poder destacar, van ser infravalorades en els seus treballs i l’educació que rebien estava pensada només perquè fossin mares i s’encarreguessin de la llar. Al seu torn, només algunes tenien accés a treballs com ara el de mestra o el de llevadora. Per aquesta raó, i després d’una àmplia investigació, l’ajuntament de Tàrrega ha realitzat un documental biogràfic de cinc dones rellevants que es va presentar ahir als Cinemes Majèstic davant de més de dos-centes persones. L’acte va comptar amb la presència de dos de les protagonistes, l’escriptora Josefina Vidal i la periodista Pilarín Minguell. Les altres tres, ja mortes, són l’artista Olga L. Pijoan, la mestra Alba Güell i la llevadora Maria Bernades.

La iniciativa ha estat impulsada per la regidoria de Polítiques i Igualtat. L’alcaldessa, Rosa M. Perelló, va explicar que “el projecte pretén donar visibilitat a la dona per reivindicar el seu treball i treure’l de l’anonimat”. El documental comença amb una introducció històrica en la qual es reivindica el paper de la dona i es completa amb àmplies entrevistes amb les protagonistes o els seus familiars.

tracking