SEGRE

PATRIMONI

Retiren de la subhasta la taula de Sixena per una denúncia penal

Una licitació anunciada per al 31 de maig, amb un preu de sortida de 85.000 €

La taula de la polèmica: ‘Presentació de Jesús al Temple’.

La taula de la polèmica: ‘Presentació de Jesús al Temple’.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala de subhastes Balclis de Barcelona ha retirat del catàleg de la subhasta prevista per al 31 de maig vinent el fragment del retaule major de Sixena dedicat a la presentació de Jesús al Temple, tot just cinc dies després de fer-se públic que un jutjat d’Osca havia admès a tràmit una denúncia penal per verificar si aquesta obra forma part del patrimoni del monestir oscenc. TV3 va informar aquest dimarts que Balclis, malgrat que no havia rebut cap notificació judicial sobre aquesta qüestió, havia decidit retirar de la subhasta aquesta taula renaixentista a l’espera de com evolucionen els esdeveniments.

Val a recordar que divendres passat es va fer públic que el jutjat d’instrucció número 4 d’Osca havia admès a tràmit una denúncia penal interposada per l’ajuntament de Vilanova de Sixena per impedir la subhasta d’aquesta peça, propietat d’un col·leccionista privat. La denúncia reclama la confiscació urgent de l’obra perquè un grup d’experts aragonesos la pugui estudiar.

Una denúncia d’Aragó demana verificar si la taula de Sixena és autèntica abans d’estudiar si la reclama

Si la denúncia tira endavant, la brigada de Patrimoni Històric de la Policia Judicial podria traslladar la pintura al Museu d’Osca perquè l’examini un grup d’experts designats pel Govern aragonès i el ministeri de Cultura. Si es confirmés que és autèntica i que és originària del monestir de Sixena, Aragó la reclamaria al·ludint a la declaració del monestir com a monument nacional l’any 1923. Si, al contrari, els experts dictaminessin que la peça és falsa, la mateixa denúncia sol·licita que es valori la possible comissió d’un delicte d’intent d’estafa.

En aquest sentit, la sala Balclis, que va posar l’obra a subhasta amb un preu de sortida de 85.000 euros, assegura que disposa de tota la documentació que demostra que la taula és autèntica.

El retaule de l’altar major de Sixena del segle XVI es troba totalment dispers, després de desmuntar-se i vendre’s a peces a antiquaris i col·leccionistes diversos. De fet, el Museu de Lleida conserva quatre taules d’aquesta obra que, de moment, no han estat reclamades per Aragó.

tracking