SEGRE

PATRIMONI LITIGI

El Partit Aragonès vol evitar que el Museu de Lleida editi el llibre amb imatges inèdites del trasllat de Sixena

El PAR demanarà a les Corts d’Aragó evitar que el Museu de Lleida editi el llibre || Diu que és “alimentar l’independentisme”

Trasllat de l’art de Sixena l’11 de desembre de l’any passat.

Trasllat de l’art de Sixena l’11 de desembre de l’any passat.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La notícia que el Museu de Lleida prepara un llibre amb imatges inèdites del que va passar a l’interior de l’edifici l’11 de desembre de l’any passat, quan es van traslladar les obres de Sixena amb suport inclòs de la Guàrdia Civil, ha tornat a encendre la metxa del conflicte de l’art a l’Aragó. Si dimarts passat l’ajuntament de Vilanova de Sixena va anunciar que anirà al jutjat per “prohibir” el llibre, ahir es va afegir a les crítiques el Partit Aragonès (PAR), que va anunciar una proposició no de llei a les Corts d’Aragó per mirar d’evitar aquesta publicació, “un material que podria utilitzar-se per danyar la imatge d’Aragó i per alimentar l’independentisme”.

Així es va pronunciar el president i portaveu del PAR a les Corts aragoneses, Arturo Aliaga, que va qualificar el llibre d’“una provocació pura i dura per alimentar el conflicte”. En un comunicat del partit –el mateix que el de l’alcalde de Sixena, Ildefonso Salillas–, Aliaga assegura que el Museu de Lleida “sap molt bé que el material no es pot publicar perquè es va fer durant un acte judicial sobre el qual no consta que hi hagués cap autorització de fotografies ni de filmacions”. Com va avançar SEGRE, la presentació del llibre està en principi prevista per al dia 11 de desembre –en el primer aniversari del polèmic trasllat de les obres–, en un acte que podria culminar també amb la projecció a l’exterior del museu d’un vídeo amb imatges de l’operació policial. Aliaga afirma que “fa la sensació que era tot premeditat per a un posterior ús polític, i s’ha de començar a dir a la societat que en política no tot s’hi val”.

Preveuen en principi presentar el pròxim 11-D el llibre amb les fotos ‘interiors’ del trasllat

El president del PAR afegeix fins i tot que “ens hauria agradat que [les obres] les haguessin tornat sense necessitat d’anar a buscar-les”.

El PAR va aprofitar també per reclamar tots els béns d’Aragó “espoliats”: les obres de Barbastre i d’Osca i les pintures del MNAC; i es va afegir a la petició de la plataforma Sijena Sí de tancar la sala del MNAC per exhibir uns murals que estan “pendents d’una sentència judicial”.

tracking