SEGRE

POLÍTICA CULTURAL CÀRRECS

Josep Borrell deixa Cultura el 6 de març

El director dels serveis territorials de la conselleria a Lleida complirà 65 anys i ja ha comunicat la seua jubilació || Confia en un relleu imminent, que podria ser una dona

Josep Borrell, el passat dia 9 a la biblioteca d’Aitona al costat de la consellera Laura Borràs i l’alcaldessa.

Josep Borrell, el passat dia 9 a la biblioteca d’Aitona al costat de la consellera Laura Borràs i l’alcaldessa.ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

El director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida, Josep Borrell, complirà el proper 6 de març 65 anys i ja ha comunicat a la conselleria que es jubila i que, per tant, deixarà el càrrec d’aquí a poc més de dos setmanes. Llicenciat en Filologia Catalana, escriptor i professional del món de l’ensenyament –forma part del cos d’inspectors d’Ensenyament des del 1987–, Borrell portava al capdavant dels serveis territorials de Cultura des del juliol del 2012 (vegeu el desglossament), quan va substituir en el càrrec l’anterior delegada, Carme Vidal. Ahir va explicar a SEGRE que “confio que el relleu sigui immediat”, encara que no es va aventurar a donar gaires noms. Això sí, els rumors situen a la delegació de la rambla Aragó una dona, en virtut dels equilibris polítics i la paritat segons la resta de delegacions de la Generalitat, encara que també sona el nom de l’exdelegat d’Ensenyament Miquel Àngel Cullerés. Borrell va valorar la confiança que li han atorgat per estar aquests anys al capdavant de Cultura i la satisfacció per la tasca realitzada.

A la motxilla de bons records que vol emportar-se a casa, Borrell va detallar la previsió d’inversió en la restauració de la Seu Vella, “que s’ha retardat pel 155, però que aquest 2019 es licitaran les primeres obres per part de la Generalitat, almenys 500.000 euros per poder començar”.

Inspector d’Ensenyament i escriptor, Borrell va arribar al càrrec el juliol del 2012 al substituir Carme Vidal

També va enumerar els projectes “encarrilats” dels arxius comarcals de l’Alta Ribagorça i les Garrigues, que “han costat moltíssim”, o haver pogut “desencallar” els projectes de biblioteques a Sort i Torrefarrera. També va citar amb satisfacció el treball en xarxa dels museus comarcals de tot Lleida i el creixement de les empreses culturals de la mà d’esdeveniments com Animac, la Mostra de Cinema Llatinoamericà o FiraTàrrega. En el costat fosc va situar el litigi de l’art, “conflicte barrejat amb l’anticatalanisme que va culminar amb l’aprofitament del 155 per ocupar policialment el Museu de Lleida”.

Sis anys i mig com a delegat, en “una etapa complicadíssima” Va arribar a la delegació de Cultura el juliol del 2012 “per a un parell d’anys, fins al final d’aquella legislatura”, i se n’ha quedat més de sis i mig. “He vist quatre consellers”, va afegir Borrell, que va recordar que va ser nomenat per Ferran Mascarell i, des d’aleshores, ha estat a les ordres també de Santi Vila, Lluís Puig i ara Laura Borràs. Una “etapa complicadíssima, perquè la política ha de comptar amb recursos i hem patit la crisi econòmica general i, a Catalunya, uns anys difícils que encara estan per solucionar i que, en funció de les pròximes eleccions generals, encara podrien agreujar-se”, va assegurar. En el futur més immediat no contempla nous càrrecs polítics amb les diferents eleccions en ment. Li agradaria situar-se a la “rereguarda, com a assessor cultural”. I dedicarà més temps a la literatura; ja prepara un llibre de poemes per a aquest any.

tracking