SEGRE

ACTIVITATS CORONAVIRUS

Una companyia teatral de Lleida perd un bolo a Barcelona al venir del Segrià

Companyies teatrals lleidatanes contra la por, després que Xip Xap perdi un bolo a Barcelona al venir del Segrià || Crida del festival Esbaiola't per salvar l'edició d'aquest any

“No s’ha d’estigmatitzar ningú per ser de Lleida” - Xip Xap va perdre diumenge un bolo a Barcelona al venir de Lleida, paradoxalment amb l’obra Uh! quin cangueli, un muntatge de música i animació contra la por (foto d’arxiu). Víctor ...

“No s’ha d’estigmatitzar ningú per ser de Lleida” - Xip Xap va perdre diumenge un bolo a Barcelona al venir de Lleida, paradoxalment amb l’obra Uh! quin cangueli, un muntatge de música i animació contra la por (foto d’arxiu). Víctor ...XIP XAP

Creat:

Actualitzat:

Des del reconfinament oficial del Segrià dissabte passat pel coronavirus, el sector teatral lleidatà viu amb extrema preocupació la possible estigmatització de les companyies simplement pel fet de ser de Lleida. Xip Xap va ser la primera afectada. “Tot just mitja hora després d’anunciar-se el confinament del Segrià, ens van trucar de l’ajuntament d’una localitat de Barcelona on havíem d’actuar diumenge per demanar-nos sisplau que no hi anéssim”, va lamentar Víctor Polo, un dels responsables de la històrica companyia de teatre familiar de Lleida.

Polo va destacar que “malgrat tot volien pagar-nos el bolo, però nosaltres el que volem és treballar”. Des de la companyia Campi Qui Pugui, amb seu a Castellserà (a l’Urgell), també van reconèixer haver rebut trucades d’ajuntaments de Girona i Barcelona, on ha d’actuar, preocupats per si poden actuar. “Hi ha molta desinformació i por, tots han de saber que la mobilitat no està prohibida per raons laborals, que és el que fem nosaltres, anar a treballar amb totes les mesures de seguretat possibles, però només que diguis que ets una companyia de Lleida, sigui de la comarca que sigui, ja infon por”, va criticar en aquest sentit Cristina Garcia, una de les components de Campi Qui Pugui.

També es va manifestar en aquest sentit l’actor i dramaturg Ramon Molins, de Zum Zum Teatre: “Estem preocupats per aquesta primera reacció de por que ha afectat Xip Xap i que hauria de tallar-se al més aviat possible. Cal dir a tothom que el confinament no impedeix sortir a treballar i evitar aquesta etiqueta que si som de Lleida sembla com si estiguéssim empestats.”

Molins va reconèixer que “és normal que hi hagi por”, però va reclamar “més rigor i prudència perquè treballem amb les més estrictes mesures de seguretat”. En aquest sentit, totes les companyies lamenten que “som un col·lectiu molt vulnerable, que hem viscut uns mesos de confinament molt durs, sense poder treballar, i ara que comencem a aixecar una mica el cap no se’ns pot estigmatitzar”.

Després d’anul·lar-se la Fira de Titelles de Lleida d’emergència que havia de celebrar-se demà a la Llotja, ahir va ser la companyia La Baldufa la que va llançar un SOS pel festival Esbaiola’t, que organitzen cada any a Esterri d’Àneu, previst del 16 al 19 de juliol i que ja havia venut un 50% de les entrades. El certamen va anunciar la devolució de l’import al públic del Segrià que les hagués adquirit i no pugui viatjar fins a la capital aneuenca, en un procés que durarà fins demà a la nit.

Val a recordar que a l’Esbaiola’t solen participar de forma habitual cada any nombroses famílies procedents de Lleida i el Segrià. De forma paral·lela a aquest retorn d’entrades, l’organització anima espectadors de la resta del país que no estiguin confinats a comprar entrades i disfrutar del festival.

El pròxim cap de setmana es valorarà tant la quantitat d’entrades retornades com les possibles noves localitat adquirides per prendre una decisió final sobre la celebració de l’Esbaiola’t 2020. Des de la companyia van avançar que, “si superem el 45% d’entrades venudes, segurament podrem celebrar el festival”.

Incertesa a Lleida pel Sant Jordi d’estiu, el 23 de juliol Falten només 16 dies per celebrar la festa del llibre alternativa d’aquest 2020, el denominat Sant Jordi d’estiu el proper dia 23, un esdeveniment que, des del reconfinament del Segrià dissabte passat, el sector de les llibreries i editorials a Lleida contempla amb moltíssima incertesa. Tot i que encara no està confirmat des de la Paeria, SEGRE va avançar que la idea era concentrar les parades exclusives de llibreries i editorials locals a la zona del Pati de les Comèdies. El Gremi de Llibreters està pendent de l’evolució dia a dia de la pandèmia i el confinament per decidir si Lleida podrà celebrar la diada amb normalitat. Precisament, ahir la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya va donar llum verda a descomptes de fins a un 10% en les vendes per a aquest Dia del Llibre especial del 23 de juliol.

“No s’ha d’estigmatitzar ningú per ser de Lleida” - Xip Xap va perdre diumenge un bolo a Barcelona al venir de Lleida, paradoxalment amb l’obra Uh! quin cangueli, un muntatge de música i animació contra la por (foto d’arxiu). Víctor ...

“No s’ha d’estigmatitzar ningú per ser de Lleida” - Xip Xap va perdre diumenge un bolo a Barcelona al venir de Lleida, paradoxalment amb l’obra Uh! quin cangueli, un muntatge de música i animació contra la por (foto d’arxiu). Víctor ...XIP XAP

tracking