SEGRE

FRUITA CAMPANYA DE COMERCIALITZACIÓ

Ultimàtum d'Afrucat a Mercolleida pel preu de la golden

Imatge de la recollida de les primeres pomes golden en una finca de l’Horta de Lleida.

Imatge de la recollida de les primeres pomes golden en una finca de l’Horta de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les aigües baixen tèrboles dins del sector de la fruita per la cotització de Mercolleida de la poma golden, que va quedar establerta al tauler la setmana passada entre els 25 i 30 cèntims d’euro per a calibres superiors a 70. A la pràctica, valora la fruita fins a 15 cèntims per sota de l’arrancada de campanya de l’any passat i, segons fonts d’Afrucat i de diverses empreses consultades per aquest diari, no es correspon amb l’estimació efectuada a la reunió feta a Mercolleida, en la qual diverses centrals van explicar que, malgrat haver-se tancat poques operacions, els calibres superiors a 73 es venien a l’entorn dels 45 cèntims d’euro. Davant d’aquesta disparitat de xifres, Afrucat ha llançat un ultimàtum a Mercolleida: o recondueix la situació o estan disposats a trencar relacions. Tant Afrucat com les centrals consultades consideren que si després de les reunions la llotja publica dades diferents, no tindria sentit continuar celebrant-les.

A més, asseguren que la situació és especialment greu tenint en compte que els preus que ha publicat són els d’arrencada de campanya i que poden donar una idea distorsionada de la realitat.

Tensions en un inici de campanya amb poques operacions i amb el gruix de la fruita en cambres

Les organitzacions agràries també consideren que els preus de Mercolleida es troben, segons les seues paraules, fora de la realitat. Fonts d’Unió de Pagesos arriben a qualificar de burla que estipuli aquestes cotitzacions, per la qual cosa reclamen una rectificació. El sindicat va emetre ahir un comunicat demanant que la conselleria faci un seguiment del funcionament de la llotja per donar-li transparència. Des de JARC també s’insisteix que avui no es pot parlar d’un preu de la varietat golden inferior al de l’any passat en 15 cèntims, encara que creu que pot tractar-se d’un error humà comès des de Mercolleida que espera que rectifiqui. Asaja també rebutja el preu de tauler i considera que no s’hauria de vendre a aquests preus.

Mercolleida, per la seua banda, va recordar que tradicionalment marca preu per a calibres superiors a 70, no el proposat per Afrucat, i que enguany, segons els seus informadors, escassejaran les pomes de mida elevada. Va defensar la forquilla de preus establerta, encara que es va mostrar disposada a regularitzar-los la setmana vinent si es considera convenient en un mercat dinàmic.

Sigui com sigui, va recordar que al comentari de mercat ja va fer constar que el calibre superior a 73 es trobava per sobre dels 40 cèntims, en la línia de l’opinió d’Afrucat.

tracking