SEGRE

JORNADES FUNDACIÓ MÓN RURAL

“Catalunya serà rural o no serà”, segons el sector agrari

Exigeixen a la Generalitat polítiques transversals i recolzar el relleu generacional || En l’aniversari de la Fundació Món Rural

Foto de família de part dels assistents a la jornada d’ahir.

Foto de família de part dels assistents a la jornada d’ahir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fundació Món Rural va celebrar ahir el desè aniversari de la seua creació reivindicant el potencial del territori més enllà de les grans ciutats. En una jornada celebrada a l’Auditori del campus de Cappont de la UdL, es va apuntar la necessitat de polítiques transversals per part de la Generalitat per al món rural, així com buscar alternatives empresarials que facilitin la creació de negocis que evitin la despoblació de les zones rurals i productes amb valor afegit.

El professor del departament de Geografia i Sociologia de la UdL, Ignasi Aldomà, va afirmar en la seua intervenció que “Catalunya serà rural o no serà”, amb referència al gran potencial de territori i ambiental que suposa el món rural per a l’entorn metropolità.

Així mateix, Aldomà va reivindicar una administració local forta i amb competències; bones comunicacions virtuals i rurals; un mínim suport per a l’emprenedoria, accés a un habitatge en condicions, una naturalesa rica i convenientment preservada i una dinàmica cultural i associativa mínima per garantir la viabilitat del món rural.

Per reforçar aquesta idea, l’economista Ramon Morell va reclamar una aposta del Govern de la Generalitat, no només de la conselleria d’Agricultura, per recolzar el sector agrari amb polítiques transversals en àmbits com l’econòmic, el fiscal o en les energies renovables, a fi de fer-ho més competitiu.

Per la seua part, el periodista Lluís Foix va posar l’accent en el fet que el futur del món rural passa per garantir el relleu generacional i l’augment de la productivitat.

En el marc de la sostenibilitat, l’investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona Martí Boada va assegurar que el sector primari serà el factor clau de cara a la lluita ambiental.

Així mateix, el gerent de la cooperativa d’Ivars d’Urgell, Antoni Pané, va incidir en la necessitat de recuperar valors com el treball comunitari.

En la clausura de la jornada, l’objectiu de la qual era esbrinar el grau de compliment dels compromisos adquirits en el I Congrés del Món Rural de fa deu anys i els reptes que queden al davant, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va assegurar que la funció d’aquesta fundació és conscienciar la societat sobre què és el món rural, per la qual cosa el seu departament continuarà apostant per aportar-hi eines perquè aconsegueixi aprofitar les oportunitats existents.

tracking