SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Els lleidatans tenen estalviats prop de 992 milions en plans de pensions

Una de les províncies més previsores de l’Estat, amb el 24% de la població coberta

Imatge de jubilats jugant al dòmino presa el passat dia 21 al centre de Bonaire.

Imatge de jubilats jugant al dòmino presa el passat dia 21 al centre de Bonaire.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Gairebé un de cada quatre lleidatans té contractat un pla de pensions privat per complementar la seua prestació en un futur. Es converteix així en una de les províncies més previsores de l’Estat i l’estalvi mitjà assoleix els 9.437 euros. En total, els plans de pensions privats sumen gairebé 992 milions a les comarques de Ponent.

El sistema de pensions públic està a l’ull de l’huracà amb uns comptes que no quadren, ja que els ingressos de la Seguretat Social són molt inferiors a les necessitats per cobrir les prestacions. Així les coses, l’anomenada guardiola de les pensions cada vegada està més buida i es prepara una complicada negociació per reformar el sistema i fer-lo sostenible. En aquest context, cada vegada són més els ciutadans que aposten per planificar-se el futur amb plans de pensions privats. I Lleida és una de les províncies més previsores, d’acord amb les dades que va donar a conèixer ahir l’Associació d’Institucions d’Inversió Col·lectiva i Fons de Pensions (Inverco).

El 24% de la població de Lleida té un d’aquests plans privats, una taxa només superada per Segòvia, Sòria i La Rioja. A la pràctica, suposa que 105.106 persones són partícips d’algun d’aquests productes d’estalvi, entre els atractius dels quals es troba el tractament fiscal en l’IRPF.

El Govern central apuja la base màxima de cotització un 3%, fins als 3.751,2 euros

En total, els lleidatans tenen estalviats, a data de desembre de l’any passat, pràcticament 992 milions d’euros. Representa un increment de 168 milions al llarg de l’any, o el que és el mateix, un 19,17% més. Pel que fa al nombre d’estalviadors, la xifra ha augmentat un 6,76%, xifra que representa 6.659 nous partícips.

L’informe d’Inverco permet enguany per primera vegada analitzar el perfil dels lleidatans a l’hora de posar els diners en un pla de previsió d’aquestes característiques. En aquest cas, el gruix dels diners es troba dipositat en instruments mixtos, que combinen renda variable i fixa. A l’hora de contractar un pla, l’elecció més habitual és que com més jove és la persona, més risc es pot assumir, amb productes de renda variable o mixtos amb més pes d’aquest tipus d’inversions.

Al contrari, quan l’inversor es va atansant a l’edat de jubilació, s’acostuma a optar per fons de renda fixa o garantits. Aquests últims, encara que no solen donar tanta rendibilitat, ofereixen més seguretat. Segons Inverco, el capital col·locat en renda variable a Lleida es limita a un 9,8 per cent, una taxa baixa que no és estranya tenint en compte la feble evolució de la borsa, quan no els retrocessos que ha viscut el mercat en un any marcat per la inestabilitat i les incerteses creades a nivell econòmic global, per exemple amb el Brexit. Els plans monetaris de renda fixa representen el 23,3 per cent del patrimoni a la província i, finalment els garantits de rendibilitat objectiva, el 21,1% restant.

En global, el 17 per cent dels espanyols va estalviar en plans de pensions individuals el 2015. Madrid i Barcelona compten amb més d’un milió de partícips. L’estalvi més elevat per persona se situa a Navarra (13.889 euros) i les tres províncies basques.

Més de 85 milions de la guardiola per a la provínciaLa Tresoreria General de la Seguretat Social ha tret 9.500 milions d’euros més de l’anomenada guardiola de les pensions per poder pagar tant la paga ordinària com l’extraordinària que reben els pensionistes al desembre. Tenint en compte el pes de la nòmina de la gent gran a Lleida respecte al total de l’Estat, 85,5 milions d’aquesta retirada del fons de reserva han anat a parar els pensionistes de la província.

tracking