SEGRE

TRIBUTS

La pujada d’alcohol i tabac i els canvis en Societats, des d’avui en vigor

Aquestes mesures suposaran un impacte estimat de recaptació addicional per import de 4.800 milions d’euros

La pujada d’alcohol i tabac i els canvis en Societats, des d’avui en vigor

La pujada d’alcohol i tabac i els canvis en Societats, des d’avui en vigor

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La modificació de l’Impost de Societats i la pujada dels impostos especials que graven l’alcohol i el tabac entren avui en vigor, segons recull el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) que publica el real decret-llei de mesures tributàries per a la consolidació de les finances públiques.

Aquestes mesures, aprovades ahir en Consell de Ministres, suposaran un impacte estimat de recaptació addicional per import de 4.800 milions d’euros.

D’aquests 4.800 milions, el gruix (4.650 milions) correspon a les mesures relatives a l’Impost de Societats, que si bé no modifica els tipus nominals (que mantenen el 25 % previst per a 2017), sí que limita les deduccions.

A més, 50 milions d’euros procediran d’un repunt del 5 % en l’impost de l’alcohol (que no afecta ni al vi ni a la cervesa), i uns altres 100 milions de la modificació de l’impost del tabac per adaptar-lo a la normativa europea.

En l’Impost de Societats s’elevarà la recaptació amb nous límits a la deducció de determinades figures en les bases imposables.

En concret, la primera mesura es refereix a la no deducció de les pèrdues realitzades en la transmissió de participacions en entitats, sempre que es tracta de participacions amb dret a l’exempció en les rendes positives obtingudes tant en dividends com en plusvàlues.

Així mateix, queda exclosa d’integració en la base imposable qualsevol tipus de pèrdua que es generi per la participació en entitats ubicades en paradisos fiscals o territoris que no assoleixin un nivell de tributació adequat.

La segona mesura consisteix en un eixamplament de la base imposable i una tercera es refereix a una nova regulació de les bases imposables negatives per a grans empreses amb un import net de xifra de negocis de, almenys, 20 milions d’euros.

El reial decret també procedeix a prorrogar durant 2017 l’Impost sobre el Patrimoni "en nom de contribuir a mantenir la consolidació de les finances públiques, fonamentalment de les comunitats autònomes".

A més, el reial decret, publicat en el BOE, contempla mesures urgents en matèria social i aquí actualitza per a 2017 les quanties del topall màxim de la base de cotització a la Seguretat Social, que incrementa en el 3 %.

També inclou una disposició addicional per la qual s’encomana al Govern fixar, d’acord a l’article 27 de l’Estatut dels Treballadors, el salari mínim interprofessional per a 2017 en 707,6 euros, el que suposa una pujada del 8 %.

"El Govern -diu la disposició- considera convenient incrementar el salari mínim interprofessional tenint en compte la millora de les condicions generals de l’economia".

Així mateix, reconeix que els increments de límit màxim de base de cotització, així com el límit màxim de les pensions, que es realitzin posteriorment al reial decret s’hauran d’ajustar "a les recomanacions" del Pacte de Toledo i als acords del diàleg social.

Tanmateix i encara que està inclòs al decret, no entra en vigor fins l’1 de gener de 2017, l’eliminació de la possibilitat d’ajornament o fraccionament de determinades obligacions tributàries.

Així se suprimeix l’excepció normativa que obria la possibilitat d’ajornament o fraccionament de les retencions i ingressos a compte i de pagaments fraccionats de l’Impost de Societats.

tracking