SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Les dones cobren de mitjana prop de 3.000 euros menys que els homes a Lleida

El salari mitjà d’elles es limita a 15.703 euros a l’any davant els 18.673 d’ells, segons dades del fisc || Només hi ha una dona per cada sis homes en el col·lectiu dels més ben pagats de la província

Imatge d’un acte del Dia de la Dona Treballadora a la província de Lleida.

Imatge d’un acte del Dia de la Dona Treballadora a la província de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les dones de la província de Lleida cobren de mitjana 2.970 euros menys a l’any que els homes, segons posa de manifest un informe de l’Agència Tributària sobre els ingressos dels assalariats l’any passat. En concret, elles perceben de mitjana 15.703 euros, davant dels 18.673 d’ells, la qual cosa implica un 15,9% de diferència entre sexes.

A l’hora d’explicar aquesta disparitat d’ingressos existeixen diverses raons. D’una banda, la possible discriminació salarial només pel fet de ser dona, és a dir, cobrar menys en la mateixa feina. Però aquesta és una circumstància que, almenys en teoria, es donaria en pocs casos, ja que seria fàcilment denunciable i demostrable.

El gran problema, segons assenyalen associacions de dones i analistes del mercat laboral, arriba de l’anomenat sostre de vidre. Les dones continuen sent en l’actualitat les que suporten el gruix de la cura de la família, siguin els fills o la gent gran. Per tant, acostumen a ser les que aposten per acollir-se a una reducció de jornada en el cas que existeixin obligacions familiars, especialment quan hi ha fills petits. Així mateix, en moltes ocasions abandonen fins i tot el mercat laboral durant mesos o anys per a aquestes cures. Amb això, es dificulta la seua promoció professional i la possibilitat d’accedir a llocs de més responsabilitat i, per tant, millor pagats.

De fet, si s’analitza el salari entre homes i dones per trams queda clar que són ells els que compten amb més possibilitats d’assolir les millors remuneracions. En el tram més alt, el d’aquells que cobren més de deu vegades el salari mínim interprofessional hi ha sis homes per cada dona.

Mentre que hi ha 614 lleidatans que cobren de mitjana 124.867 euros, tot just hi ha 107 dones que a més, tenen una remuneració mitjana de 113.416.

La incorporació de la dona al mercat laboral, lluny de la paritatLa incorporació plena de les dones al mercat laboral segueix sent una assignatura pendent. Mentre que la diferència entre sexes en la població és a penes d’un 2,45%, a l’hora d’analitzar el nombre d’assalariats a la província la xifra es multiplica. A Lleida hi havia l’any passat 99.959 homes assalariats davant de 82.845 dones. Existeix una diferència entre ells i elles en la incorporació al mercat de treball que supera el 17 per cent.

tracking